«Η ψυχραιμία, εφόδιο για όλη τη ζωή»

«Η ψυχραιμία, εφόδιο για όλη τη ζωή»

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχω λίγο άγχος. Σίγουρα η Νεοελληνική Γλώσσα, περιλαμβάνοντας την Εκθεση, είναι ένα μάθημα που κρύβει «παγίδες». Ομως εμένα μου αρέσει. Παρατηρώ, πάντως, ότι αρκετοί φίλοι μου όσο πλησιάζουν οι εξετάσεις τόσο μεγαλύτερο εκνευρισμό έχουν. Το βασικό είναι να μη χάσει κάποιος την ψυχραιμία του. Οι εξετάσεις για το πανεπιστήμιο είναι ένα σημαντικό βήμα, όμως δεν θα είναι η μόνη ευκαιρία που θα έχουμε στη ζωή για να βρούμε το δρόμο μας». Ιδιαίτερα ψύχραιμη είναι η 18χρονη Ελπίδα Οικονομίδου από την Αθήνα, που μίλησε χθες στην  «K». Από σήμερα το πρωί -μαζί με περισσότερους από 98.000 συνομηλίκους της- αρχίζει τη διαδικασία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, η οποία από φέτος περιλαμβάνει 6 μαθήματα (αντί των 9 έως πέρυσι). Ονειρο της Ελπίδας είναι να εισαχθεί στη Νομική Σχολή και πρώτο βήμα σε αυτό είναι η επιτυχία σήμερα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας. Ενα μάθημα ιδιαίτερο, αφού περιλαμβάνει την (παραδοσιακή) Εκθεση.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως φαίνεται και από τις προηγούμενες χρονιές, ότι ενώ σχεδόν οι επτά στους δέκα βαθμολογούνται πάνω από τη βάση, πολύ λίγοι μαθητές καταφέρνουν να αριστεύσουν (μόλις το 1,13% των υποψηφίων πέρυσι βαθμολογήθηκε πάνω από 18). Επίσης, κυρίως λόγω της δύσκολης -και έως ένα σημείο υποκειμενικής- βαθμολόγησης της Εκθεσης σε πολλά γραπτά απαιτείται αναβαθμολόγηση από τρίτο βαθμολογητή.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, σήμερα το πρωί στις αίθουσες των 1.238 ημερήσιων λυκείων, τα οποία θα λειτουργήσουν ως εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, θα προσέλθουν 98.140 μαθητές (βέβαια, όπως κάθε χρόνο μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλουν λιγότεροι, αφού κάποιοι δεν παίρνουν απολυτήριο). Από τους 98.140 υποψηφίους οι 79.965 είναι τελειόφοιτοι και οι 18.175 απόφοιτοι. Σε αυτούς θα διατεθούν 67.684 θέσεις στα πανεπιστήμια και τα TEI, με αποτέλεσμα οι 7:10 να εισαχθούν σε κάποιο ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κενές θέσεις

Βέβαια, βασικός όρος είναι οι υποψήφιοι να έχουν περάσει τη βάση στα μόρια ή στο γενικό βαθμό πρόσβασης ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό, άλλωστε, ενισχύει τους φόβους ότι φέτος θα μείνουν κενές θέσεις κυρίως στα περιφερειακά TEI, στα οποία έως πέρυσι υπήρχαν εισακτέοι που δεν είχαν «πιάσει» καμία βάση (μορίων ή βαθμού πρόσβασης). Μάλιστα, πολλοί αναφέρουν ότι ο βαθμός δυσκολίας των σημερινών θεμάτων στη Νεοελληνική Γλώσσα θα δώσει το πρώτο στίγμα του υπουργείου Παιδείας που έχει πρόθεση να…. διευκολύνει τους υποψηφίους ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι να περάσουν τουλάχιστον τη βάση.

Στα Εσπερινά

Ομως, δεν είναι μόνο οι μαθητές των ημερήσιων λυκείων που έχουν την αγωνία των πανελλαδικών εξετάσεων. Ηδη, από χθες άρχισαν τις εξετάσεις τους -σε 51 εξεταστικά κέντρα- με Νεοελληνική Γλώσσα οι απόφοιτοι των Εσπερινών Ενιαίων Λυκείων. Σε αυτούς διατίθενται 844 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Συνολικά, μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα διεκδικήσουν περίπου 152.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών (από Ενιαίο Λύκειο, απόφοιτοι προηγούμενων ετών χωρίς εξετάσεις, απόφοιτοι TEE). Ολες οι θέσεις είναι 83.268 (εάν προστεθούν και οι 200 των σχολών Καλών Τεχνών), με αποτέλεσμα να εισάγεται ο ένας στους δύο.

Ειδικότερα, οι 83.268 θέσεις διατίθενται -ανά κατηγορία- ως εξής:

-67.684 θέσεις στους μαθητές της Γ΄ τάξης του Ενιαίου Λυκείου.

-8.304 θέσεις στους περίπου 18.000 αποφοίτους παλαιότερων ετών, οι οποίοι χωρίς εξετάσεις θα διεκδικήσουν το 10% των θέσεων.

-6.638 θέσεις στους κατόχους πτυχίου Β΄ κύκλου ημερησίων ΤΕΕ για το 14,5% των θέσεων των ΤΕΙ. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 32.000 μαθητές.

-442 θέσεις στους περίπου 4.000 κατόχους πτυχίου Β΄ κύκλου εσπερινών ΤΕΕ.

Η κ. Μ. Γιαννάκου

Η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, με την ευκαιρία της έναρξης των εξετάσεων, ευχήθηκε καλή επιτυχία στους υποψηφίους και τους κάλεσε «να έχουν συνείδηση ότι η είσοδος στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα. Είναι τελείως διαφορετικό από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Και πρόσθεσε: «Τα πανεπιστήμια είναι χώροι διδασκαλίας αλλά και έρευνας. Θα βοηθήσουν τα παιδιά να ανοίξουν τα μάτια τους στον κόσμο και να γίνουν συνειδητοποιημένοι πολίτες. Οι ορίζοντες και οι δρόμοι είναι ανοιχτοί γι’ αυτούς».

Τέλος, έστω κι αν ο δρόμος είναι ακόμη στην…. πρώτη στροφή, υπενθυμίζεται ότι οι βαθμοί θα ανακοινωθούν περί το τέλος Ιουνίου και οι βάσεις εισαγωγής τέλη Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή