Προληπτικός εμβολιασμός πτηνών σε πάρκα – κήπους

Προληπτικός εμβολιασμός πτηνών σε πάρκα – κήπους

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Πρόταση για τον προληπτικό εμβολιασμό όλων των υδρόβιων πτηνών που βρίσκονται σε πάρκα και ζωολογικούς κήπους της Ελλάδας, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε 3.000, έχει καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε., η χώρα μας.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν υποβάλει τη σχετική πρόταση στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, αλλά και του επόμενου κύματος προετοιμασίας που θα λάβουν από το φθινόπωρο οι ευρωπαϊκές χώρες για τη γρίπη των πτηνών

Η αρμόδια επιτροπή που δρομολογεί κοινή γραμμή αντιμετώπισης των ευρωπαϊκών χωρών για τα ζητήματα που ανακύπτουν, θα συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της, ενώ παράλληλα όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής Επιστασίας κ. Σπ. Κυριάκης «θα αποσαφηνίσει αν μπορούν να ληφθούν μέτρα για τις εκτροφές στρουθοκαμήλων ο αριθμός των οποίων ξεπερνάει τις 10.000».

Εως τώρα δεν υπάρχει ενδεδειγμένος προληπτικός εμβολιασμός για τις στρουθοκαμήλους κι είναι άλλο ένα θέμα που απασχολεί τους ειδικούς επιστήμονες.

Ο κ. Κυριάκης δήλωσε ικανοποιημένος από την απόδοση των μέτρων βιοασφάλειας που ελήφθησαν τους προηγούμενους μήνες και γι’ αυτό η Ε.Ε. απέδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα. Το τελευταίο περιστατικό άγριου αποδημητικού πτηνού (κύκνος), θετικό στον ιό της γρίπης καταγράφηκε πριν από δυόμισι μήνες, ενώ δεν επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις ότι τα αποδημητικά από την Αφρική θα έφερναν νέα κρούσματα.Το υπουργείο πριν από λίγες μέρες προχώρησε σε τροποποίηση των μέτρων βιοσφάλειας που αφορούν τα οικόσιτα πουλερικά.

Ετσι τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των οικόσιτων πουλερικών ισχύουν μόνο για τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από υγρότοπους.

«Εκεί τα μέτρα παραμένουν και θα παραμείνουν τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια» τόνισε ο κ. Κυριάκης.

Στις περιοχές αυτές απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές τα πουλερικά -μέχρι την 1η Οκτωβρίου που θα ισχύσουν και πάλι τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα- μπορούν μεν να κυκλοφορούν ελεύθερα αλλά σε περιφραγμένους χώρους. Η ζέστη και η καλοκαιρία διώχνουν τον ιό «κι όπως συμβαίνει και με άλλους ιούς της γρίπης ανέφερε ο καθηγητής ο ιός στη ζέστη είναι ευαίσθητος και ο κίνδυνος μετάδοσης απομακρύνεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή