Το «σκάνδαλο των έκνομων μεταγωγών»

Το «σκάνδαλο των έκνομων μεταγωγών»

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρονιά αντιφάσεων, κατά την οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα υπονομεύτηκαν χαρακτηρίζει το 2005 η Διεθνής Αμνηστία και επισημαίνει ότι οι φτωχοί και οι μειονεκτούντες της υφηλίου είναι εκείνοι που πληρώνουν το τίμημα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

«Οι ασθενικές ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ενωσης για το Νταρφούρ ήταν αξιοθρήνητα ελλειμματικές σε σύγκριση με το τι ήταν αναγκαίο», υποστηρίζει η γενική γραμματέας της οργάνωσης, Αϊρίς Χαν.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται στην τρομοκρατία από ένοπλες ομάδες, χαρακτηρίζοντάς την αδικαιολόγητη και απαράδεκτη. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι οι δράστες πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη μέσα όμως από δίκαιη δίκη και όχι με βασανιστήρια ή μυστική κράτηση. Η έκθεση αναφέρεται εκτενώς στο «σκάνδαλο των έκνομων μεταγωγών», το οποίο έφερε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε θέση άμυνας. Περίπου 1.000 ήταν κατά προσέγγιση οι μυστικές πτήσεις που συνδέονται με τη CIA με «χρήση» ευρωπαϊκού εναέριου χώρου μεταξύ 2001 και 2005, με μερικές από τις οποίες ενδέχεται να μεταφέρθηκαν κρατούμενοι.

Ωστόσο, η οργάνωση αναγνωρίζει ορισμένα σημάδια αισιοδοξίας, όπως το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των συρράξεων παγκοσμίως συνέχισε να μειώνεται χάρη στις διεθνείς πρωτοβουλίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή