Η αγορά εμπορίας ανθρώπων…

Η αγορά εμπορίας ανθρώπων…

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κυριότερο πρόβλημα στο trafficking (παράνομη διακίνηση ανθρώπων με στόχο την κάθε είδους εκμετάλλευση) είναι η ζήτηση, δηλώνει στην «Κ» ο Δανιήλ Εσδράς, αρχηγός της αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, που μιλάει στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο της συζήτησης «Παράνομη Διακίνηση και Εμπορία Ανθρώπων». «Το trafficking συνδέεται με τους κανόνες της οικονομίας. Προσφέρει εκεί που υπάρχει ζήτηση».

Τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρχε ζήτηση για γυναίκες από την πρώην Ανατολική Ευρώπη, με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Τώρα η ζήτηση αυτή έχει υποχωρήσει και μαζί της έχει ατονήσει το δουλεμπόριο γυναικών.

Μεγάλη αύξηση, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, γνωρίζει το labour trafficking – η εργασία σε συνθήκες δουλείας. Οι παράνομοι μετανάστες των προηγούμενων χρόνων νομιμοποιούνται. Ο ανταγωνισμός ασκεί συνεχώς πιέσεις για μείωση του κόστους και πλέον εύκολος τρόπος είναι η μείωση του εργατικού κόστους. Εργοδότες πληρώνουν 5 ευρώ το «κεφάλι» τον διακινητή και αυτός βάζει τους σκλάβους να εργάζονται μέχρις εξαντλήσεως.

Η άλλη μάστιγα της παράνομης διακίνησης αφορά τα παιδιά που χρησιμοποιούνται για οτιδήποτε – από την επαιτεία και την παράνομη υιοθεσία, μέχρι τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη χρήση οργάνων. Μάλιστα, λέγεται ότι στη Βουλγαρία υπάρχει συγκεκριμένη περιοχή όπου γίνεται εμπόριο εμβρύων. «Επαναλαμβάνω ότι το μεγαλύτερο φταίξιμο είναι στους χρήστες, τους πελάτες ή όπως αλλιώς θέλετε να τους πείτε. Μοναδική λύση είναι η ευαισθητοποίηση», σημειώνει ο κ. Εσδράς….

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή