Χοληστερόλη, ο μεγάλος εντός μας εχθρός

Χοληστερόλη, ο μεγάλος εντός μας εχθρός

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα του ελέγχου των επιπέδων χοληστερόλης και γενικότερα των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου επιχειρούν να περάσουν για δεύτερη χρονιά οι καρδιολόγοι-συνεργάτες του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, με τη διοργάνωση του Μήνα Ελέγχου Χοληστερόλης (Ιούνιος). Οι ειδικοί εστιάζουν στο θέμα της χοληστερόλης, καθώς αποτελεί τον κατ’ εξοχήν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό «Lancet», σύμφωνα με την οποία οι πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα μειώνονται κατά 225% με την αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL), κατά 187% με τη διακοπή του καπνίσματος, κατά 137% με τη ρύθμιση του διαβήτη και κατά 91% με τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Αυτά τόνισαν, χθες, ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Παύλος Τούτουζας, οι διευθυντές της Καρδιολογικής Κλινικής του Λαϊκού κ. Βασίλειος Βοττέας και της Ευρωκλινικής κ. Δημήτριος Ρίχτερ και ο επιμελητής του A΄ Καρδιολογικού Τμήματος του Ευαγγελισμού κ. Γεώργιος Ανδρικόπουλος. Οπως είπαν, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να παρατηρηθούν από την πρώτη δεκαετία της ζωής ενός ατόμου, κατά τη 2η και 3η δεκαετία ξεκινά η εγκατάσταση της αθηρωματικής πλάκας και κατά την 4η και 5η δεκαετία εκδηλώνεται στεφανιαία νόσος. Κατά τον περυσινό Μήνα Ελέγχου Χοληστερόλης, εξετάσθηκαν 16.000 κάτοικοι του Λεκανοπεδίου εκ των οποίων ένας στους δύο είχε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης (άνω των 190 mg/%). Επίσης, ένας στους δέκα είχαν παθολογικές τιμές σακχάρου, ενώ ένας στους τρεις ήταν καπνιστές. Το εντυπωσιακό είναι ότι σχεδόν το 50% από τους καπνιστές θεωρούν ότι σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο είναι το άγχος, το οποίο προβάλλουν ως άλλοθι για το ότι καπνίζουν.

Στο πλαίσιο του φετινού Μήνα Ελέγχου Χοληστερόλης ειδικά ιατρικά κλιμάκια θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία τεσσάρων πόλεων της Ελλάδας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν δωρεάν μετρήσεις επιπέδων χοληστερίνης.

Ειδικότερα, ειδικό κλιμάκιο θα βρίσκεται από τις 30 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου στην αίθουσα Μετρό στο Σύνταγμα, στις 8 και 9 Ιουνίου στην Κόρινθο (πλ. Τσαλδάρη), στις 16 και 17 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη (περιοχή Φάρου) και στις 22, 23 και 24 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη (πλ. Αριστοτέλους).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή