Μαθαίνουμε για τις μπαταρίες

Μαθαίνουμε για τις μπαταρίες

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Λίγο… περισσότερο ευαισθητοποιημένοι εμφανίζονται οι Ελληνες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους στην εναλλακτική διαχείριση μπαταριών. Ενημερωμένοι για τα επικίνδυνα εκχυλίσματα βαρέων και τοξικών μετάλλων που παράγουν στις χωματερές όπου καταλήγει το 75% των μπαταριών, ανταποκρίθηκαν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης, το οποίο εφαρμόζει η χώρα μας εδώ και δύο χρόνια. To αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Κατά μέσο όρο, κάθε άτομο που συμμετείχε έστειλε για ανακύκλωση 238 γραμμάρια μπαταρίας τον χρόνο όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη ανέρχεται σε 235 γραμμάρια κατ’ άτομο ετησίως.

Αυτό προέκυψε από την αναλυτική μελέτη του διετούς ερευνητικού κοινοτικού προγράμματος DIASBAT που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών σε επτά πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Κοζάνη, Πρέβεζα, Τρίπολη και Κρήτη).

Στους 15 συνολικά κάδους συλλογής που περιελάμβανε το Πιλοτικό Δίκτυο Διαλογής, συγκεντρώθηκαν 10.384 μπαταρίες συνολικού βάρους 324 κιλών. Η πειραματική διαλογή του υλικού αυτού έδειξε ότι το 80% ήταν μπαταρίες γενικής χρήσεως, ενώ το 17% μπαταρίες μολύβδου οξέος που σημαίνει ότι εμπεριέχουν τοξικό μέταλλο. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο στην ευρωπαϊκή αγορά διατίθενται περίπου 160.000 τόνοι φορητών μπαταριών, οι οποίες αργά ή γρήγορα μετά το τέλος της χρήσης τους καταλήγουν στα απόβλητα, ενώ τα 3/4 της παγκόσμιας παραγωγής μολύβδου χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μπαταριών μολύβδου οξέος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή