Ρύθμιση για τα παιδιά μεταναστών

Ρύθμιση για τα παιδιά μεταναστών

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα, θα νομιμοποιηθούν τα παιδιά μεταναστών που τελείωσαν το σχολείο στην Ελλάδα, μιλούν άπταιστα ελληνικά και εξαιτίας των περιοριστικών διατάξεων του Ν. 3385/05 θεωρούνται σήμερα παράνομα. Στη σχετική ανακοίνωση προέβη ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθανάσιος Νάκος μιλώντας στο παγκόσμιο συνέδριο για τη μετανάστευση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) στη Σάμο Ο κ. Νάκος είπε ότι μελετάται και περαιτέρω διεύρυνση των όρων – ίσως με την αποδοχή ως αποδεικτικού στοιχείου διαμονής στην Ελλάδα τη νοσηλεία σε κρατικό νοσοκομείο. Σημειώνεται ότι μια άλλη κατηγορία μεταναστών, που λόγω των διατάξεων έχει εκπέσει της νομιμότητας, είναι μετανάστες με παλαιές άδειες διαμονής.

Οπως ανακοίνωσε στην ημερίδα ο πρόεδρος του ΙΜΕΠΟ κ. Αλέξανδρος Ζαβός, βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Εσωτερικών πρόταση για δημιουργία νέας Αρχής Διαχείρισης, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και εμπλεκομένων υπουργείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων, της Εκκλησίας, ανεξαρτήτων Αρχών (Συνήγορος του Πολίτη), του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες.

Η Αρχή Διαχείρισης θα ασχολείται με την εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων και θα δημιουργήσει δίκτυο ενημέρωσης με διαπολιτισμικούς μεσολαβητές, οι οποίοι σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ενημερώνουν τους μετανάστες για θέματα που τους απασχολούν (άδειες παραμονής, ασφάλιση, εκμάθηση γλώσσας κ.λπ.). Ετερος στόχος της Αρχής είναι να συντονίζει υπηρεσίες και φορείς που δραστηριοποιούνται στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή