Αποχωρήσεις και προαγωγές

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες σε πολιτικό αλλά και δικαστικό επίπεδο για την επιλογή νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς αποχωρεί στο τέλος Ιουνίου ο κ. Δημ. Λινός, αλλά και δεκάδες άλλοι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας (67ο έτος). Η νευραλγική θέση του ανωτάτου εισαγγελέα θα καλυφθεί με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ οι προαγωγές δικαστικών λειτουργών στις ανώτατες θέσεις που θα κενωθούν, περίπου 60, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Ηδη έχει γίνει μια πρώτη εξέταση των υποψηφιοτήτων, ενώ κατά πληροφορίες, αρνητικές εκθέσεις για τους λόγους που δεν θα προαχθούν στον βαθμό του αρεοπαγίτη, φέρεται να έχουν λάβει περί τους 30 προέδρους Εφετών. Από τις σημαντικές αποχωρήσεις εκτός του κ. Λινού, είναι και του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Κ. Ρίζου, του γενικού επιτρόπου του Συνεδρίου κ. Β. Χασαπογιάννη (θέση αντίστοιχη με αυτήν του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου) και οκτώ αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, που επίσης θα καλυφθούν από το υπουργικό συμβούλιο.

Υποψήφιοι

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρας, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως και στις προηγούμενες επιλογές της κυβέρνησης, θα εισηγηθεί τους επόμενους ανώτατους δικαστές, με βασικό κριτήριο την αξιοκρατία και τον σεβασμό στη δικαστική επετηρίδα. Ενδεικτικές, επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου, ήταν και οι επιλογές που έγιναν για τις θέσεις των αντιπροέδρων πέρυσι, και στα τρία ανώτατα δικαστήρια, όπου επελέγησαν οι πρώτοι στην επετηρίδα (κ. Σπ. Γκιάφης, Π. Φλώρος στο ΣτΕ και η κ. Ελένη Φώτη στο Ελεγκτικό).

Για το αξίωμα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υποψήφιοι είναι κατά σειρά οι κ.κ. Γ. Σ. Κούρτης, Γ. Σχοινιωτάκης, Ε. Ροντογιάννης, Ι. Καραβοκύρης, Χ. Ντάκουρης, Ν. Αγγελάρας, Ελένη Φώτη, Ι. Μπαλαφούτης. Σε ό,τι αφορά την επιλογή του νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δεν αποκλείεται να γίνει από την «καθημένη» Δικαιοσύνη, με τα ονόματα των αρεοπαγιτών κ. Δημ. Λοβέρδου και Γ. Φλαμπουτάκη να «ακούγονται». Αλλά και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς, που ξεδίπλωσε το κουβάρι του παραδικαστικού κυκλώματος διενεργώντας τις ανακρίσεις, παρά τα όσα γράφτηκαν προσφάτως, για πολεοδομικές παραβάσεις σε ακίνητό του, παραμένει ισχυρή υποψηφιότητα.

Ειδικότερα, στις 30 Ιουνίου, αποχωρούν ο κ. Δημ. Λινός και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Κ. Ρίζος, ενώ στις 17 Ιουλίου θα αποχωρήσει ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας Βασίλης Χασαπογιάννης, λόγω συμπλήρωσης της τετραετούς θητείας, που ορίστηκε με το νέο Σύνταγμα του 2001.

Από τον Αρειο Πάγο αποχωρούν οκτώ αντιπρόεδροι, οι κ. Δημ. Σουλτανιάς, Νικ. Γεωργίλης, Στυλ. Πατεράκης, Αχ. Ζήσης, Σπυρ. Γκιάφης, Ανδρ. Μοσχανδρέου, Θεόδ. Αποστολόπουλος, Ευριπίδης Αντωνίου. Τα κενά των 12 αρεοπαγιτών, καθώς αποχωρούν οι κ. Κων. Βαρδαβάκης, Γ. Ναυπλιώτης, Αναργ. Πλατής, Κων. Μουλαγιάννης, Ιω. Δαβίλας, Νικ. Οικονομίδης, Χρυσ. Παπούλιας, Χαρ. Αντωνιάδης, Γεωρ. Βούλγαρης, Ευ. Σταυρουλάκης, Αθαν. Μπρίλης, Μιχ. Μαργαρίτης (προήδρευσε στη δίκη της 17Ν) και πέντε αντεισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου, οι Δημ. Τσίμας, Εμμ. Αντωνακάκης, Χρ. Λάμπρου (έχει ήδη παραιτηθεί και ήταν ο εισαγγελέας στη δίκη της 17Ν), Χρ. Σιδέρης και Δημοσθ. Κορδοπάτης, θα καλυφθούν με προαγωγές από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Με προαγωγές θα πληρωθούν και οι κενές θέσεις πέντε αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, 12 προέδρων Εφετών, τριών εισαγγελέων Εφετών, τεσσάρων εφετών και ενός προέδρου Πρωτοδικών.

Από το Ελεγκτικό Συνέδριο συνταξιοδοτούνται οι σύμβουλοι Κ. Κώης, Αθαν. Φρύδας και Μαρία Ζαγκλιβερινού, ενώ δεν θα υπάρξουν αποχωρήσεις από το τρίτο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο αρεοπαγίτης κ. Δ. Κυριτσάκης, νέος πρόεδρος Δικαστών-Εισαγγελέων

Τη νέα συνδικαλιστική τους ηγεσία για τα επόμενα δύο χρόνια εξέλεξαν οι δικαστές και οι εισαγγελείς της χώρας. Ετσι, έχουμε αλλαγή σκυτάλης, με τον συνδυασμό του αρεοπαγίτη και προέδρου του Πειθαρχικού Συμβουλίου κ. Δημ. Κυριτσάκη (1.029 ψήφους) να επικρατεί με οκτώ έδρες, έναντι του απερχόμενου προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Παν. Αθανασόπουλου (507 ψήφους), που καταλαμβάνει έξι έδρες στο νέο διοικητικό συμβούλιο. Ως ανεξάρτητος εξελέγη ο κ. Κων. Βαμβακίδης με 683 ψήφους.

Νέος πρόεδρος -θα εκλεγεί και τυπικά μόλις συγκροτηθεί σε σώμα το Δ.Σ.- θα είναι ο κ. Κυριτσάκης. Ο συνδυασμός του κ. Αθανασόπουλου, που είχε εκλεγεί στη θέση του προέδρου της Ενωσης, μετά την παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου κ. Αχ. Ζήση (του έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή ολιγόμηνης παύσης κι εκκρεμεί κατηγορία εις βάρος του για παράβαση καθήκοντος) φαίνεται να χρεώθηκε τα παρεπόμενα της κάθαρσης που επιχειρείται στους κόλπους της Δικαιοσύνης.

Και ειδικότερα, οι δικαστικοί λειτουργοί φαίνεται να εκτίμησαν ως «υποτονικές» τις ενέργειες στήριξης του σώματος, που δοκιμάζεται από τα σκάνδαλα διαφθοράς. Με το ψηφοδέλτιο του κ. Κυριτσάκη εξελέγησαν οι εφέτες κ. Χαρ. Αθανασίου (960 ψήφοι) και Γ. Μανωλίδης (849), ο εισαγγελέας Εφετών Αν. Κανελλόπουλος (702), οι πρόεδροι Πρωτοδικών κ. Γεώρ. Ευστρατιάδης (865) και Αικατερίνη Παπαθεοδώρου-Κοκκώνη (701), ο πρωτοδίκης Παν. Λυμπερόπουλος (821) και η ειρηνοδίκης Αγγελική Δεμέστιχα (796). Με το ψηφοδέλτιο του κ. Αθανασόπουλου εξελέγησαν οι κ. Νικ. Σαλάτας (573), Κων. Γκανιάτσος (513), Τριανταφυλλιά Μαγκανά (470), Μαργαρίτα Στενιώτη (467) και Δημ. Βλάχος (453).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή