Εξι βήματα διακοπής του καπνίσματος

Εξι βήματα διακοπής του καπνίσματος

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ποτέ δεν είναι αργά για να κόψεις το τσιγάρο» τονίζουν οι ειδικοί γιατροί, επισημαίνοντας ότι η διακοπή του καπνίσματος έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε όποια ηλικία και εάν επιτευχθεί. Οπως αναφέρεται σε ενημερωτικό φυλλάδιο που παρουσίασαν χθες, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, τα μέλη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ακόμα και σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να ελαττώσει κατά 50% τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από νόσημα που σχετίζεται με το τσιγάρο. Επίσης, η διακοπή του καπνίσματος επιφέρει αύξηση της καλής χοληστερόλης και βελτίωση της λειτουργικότητας των αγγείων.

Αυτά τα δεδομένα έχουν οδηγήσει αρκετούς Ευρωπαίους να απαλλαγούν από τη συνήθεια του καπνίσματος. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, ο αριθμός των καπνιστών στην E.E. έχει μειωθεί από 33% το 2002, σε 27% το φθινόπωρο του 2005, ενώ αύξηση παρατηρείται στον αριθμό των Ευρωπαίων που έκοψαν το τσιγάρο (από 19% το 2002, σε 22% το 2005). Επιπλέον, το 80% των Ευρωπαίων δηλώνει πλέον ότι επιθυμεί την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Πώς όμως μπορεί κάποιος να διακόψει το κάπνισμα; «Μια κι έξω» απαντούν οι ειδικοί γιατροί, παρουσιάζοντας τους «χρυσούς κανόνες»  που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να καταφέρει να κόψει το κάπνισμα. Ειδικότερα επισημαίνουν:

-Ο καλύτερος τρόπος είναι να κόψετε το κάπνισμα μια κι έξω.

-Αντισταθείτε στον πειρασμό «για ένα μόνο τσιγάρο» και θα αποζημιωθείτε: η ανάγκη για κάπνισμα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

-Ακολουθήστε μία δίαιτα πλούσια σε βιταμίνες με φρούτα και λαχανικά.

-Αποφεύγετε τον καφέ και το αλκοόλ.

-Η δημιουργική απασχόληση, τα σπορ και η ψυχαγωγία είναι οι καλύτερες επιλογές για την αντιμετώπιση του εκνευρισμού, κυρίως το πρώτο διάστημα της περιόδου διακοπής του καπνίσματος.

ΒΕνημερώστε το φιλικό και οικογενειακό σας περιβάλλον για την προσπάθεια που κάνετε να κόψετε το κάπνισμα, ώστε να μην καπνίζουν μπροστά σας και να συμπαρασταθούν ψυχολογικά.

Η ψυχολογική στήριξη στην προσπάθεια του καπνιστή να απαλλαγεί από τη συνήθειά του είναι ιδιαίτερα σημαντική με δεδομένο τον τρόπο δράσης της νικοτίνης στον οργανισμό. Ειδικότερα, η νικοτίνη είναι ένα ισχυρό ναρκωτικό καθώς βελτιώνει τη διάθεση, ελαττώνει το άγχος και στους «εθισμένους» καπνιστές αυξάνει την εγρήγορση. Με την πάροδο του χρόνου προκαλεί μεταβολές στον εγκέφαλο των καπνιστών, κάνοντας την ανάγκη για επαναλαμβανόμενες δόσεις νικοτίνης επιτακτική.

Μία νέα υπηρεσία για τους καπνιστές εγκαινιάζει με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. Πρόκειται για την τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για τη διακοπή του καπνίσματος 210.7222727 που λειτουργεί σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή