Εγραψε κάτω από τη βάση το 40%

Εγραψε κάτω από τη βάση το 40%

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου οι δύο στους πέντε υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. H βαθμολόγηση των μαθημάτων, που βρίσκεται στην τελική της ευθεία, δείχνει ότι περί το 35% – 40% των μαθητών δεν θα καταφέρει να «πιάσει» ούτε το όριο του 10 στο γενικό βαθμό πρόσβασης, αλλά ούτε και το όριο των 10.000 μορίων. Στο σύνολο, δηλαδή, των 98.140 υποψηφίων από τα ημερήσια λύκεια περίπου 39.000 υποψήφιοι αποκλείονται από τη διεκδίκηση μιας θέσης σε κάποιο ΑΕΙ ή TEI. Με δεδομένο ότι οι διαθέσιμες θέσεις σε πανεπιστήμια και TEI είναι 67.684, κενές θα μείνουν περίπου 9.000 θέσεις, κυρίως σε τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ.

Οι περισσότερο ευνοημένοι είναι οι μαθητές της θεωρητικής και της θετικής κατεύθυνσης, οι οποίοι, όπως αποδεικνύεται, έγραψαν πολύ καλύτερα από τους υποψηφίους της τεχνολογικής κατεύθυνσης. Ως προς τις βάσεις εισαγωγής, και κυρίως για τις περιζήτητες σχολές και των 5 επιστημονικών πεδίων, αυτές διατηρούνται στο βαθμολογικό ρετιρέ, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται και άνοδός τους σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα.

Ειδικότερα

Ειδικότερα, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, η κατάσταση σε τελικούς βαθμούς, η οποία επηρεάζει και τις βάσεις είναι η ακόλουθη:

-Περίπου το 40% των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης προβλέπεται να βαθμολογηθούν κάτω από τη βάση. Πρόκειται για βελτίωση από το περυσινό 50,05% των υποψηφίων, που δεν είχαν τουλάχιστον 10 στο βαθμό πρόσβασης. H βελτίωση οφείλεται στις καλύτερες βαθμολογίες στα μαθήματα κατεύθυνσης, αλλά και στο ότι φέτος οι περισσότεροι υποψήφιοι «λυτρώθηκαν» από τη Φυσική και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, τα οποία είναι παραδοσιακά δύσκολα μαθήματα.

Οι περισσότεροι επέλεξαν να εξετασθούν (ως έκτο μάθημα) στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, η οποία είναι εύκολο μάθημα. Γεγονός που αποδεικνύεται και από τις βαθμολογίες. Ετσι, όπως αναφέρει στην «Κ» ο διευθυντής του εκπαιδευτικού Ομίλου Οριον – IdEF κ. Εμμανουήλ Αμαργιανάκης, με δεδομένο ότι τα θέματα των Αρχαίων και της Ιστορίας κατεύθυνσης η βάση της περιζήτητης Νομικής Αθήνας θα κινηθεί πάνω από τα 18.500 μόρια και η βάση στα Παιδαγωγικά Τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης προς τα 17.800 μόρια. Ανοδος προβλέπεται και για τις υπόλοιπες θεωρητικές σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου (θεωρητικές επιστήμες).

-Οι υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης έγραψαν Μαθηματικά κατεύθυνσης ελαφρώς καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι της θετικής ελαφρώς χειρότερα από πέρυσι. Και στις δύο όμως κατευθύνσεις οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα στη Φυσική κατεύθυνσης. Δεδομένου ότι η γενική εικόνα της τεχνολογικής κατεύθυνσης είναι περίπου οι ίδια, ο κ. Αμαργιανάκης εκτιμά μία γενική άνοδο 200 έως 300 μορίων για τις πολυτεχνικές σχολές, που είναι υψηλής ζήτησης. H βάση της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΕΜΠ εκτιμάται να «πιάσει» τουλάχιστον τα 19.150 μόρια. Αντίθετα, πτώση προβλέπεται στις χαμηλόβαθμες σχολές του 2ου και 4ου πεδίου (φυσικομαθηματικές, πληροφορική, πολυτεχνεία).

ΒΣτη θετική κατεύθυνση οι υποψήφιοι που έγραψαν κάτω από τη βάση είναι σχεδόν οι μισοί αυτών του 2005, ενώ κατά περίπου 10% αυξήθηκαν αντίστοιχα όσοι έγραψαν από 10 έως 15, και από 15 και πάνω. Με δεδομένο ότι υποψήφιοι της θετικής διεκδικούν κατά κύριο λόγο την εισαγωγή στις ιατρικές σχολές στις οποίες φέτος οι θέσεις μειώθηκαν σε 679, η χαμηλότερη βάση τους θα φθάσει τουλάχιστον τα 19.000 μόρια. Για την Ιατρική Αθήνας τα 19.400 μόρια είναι ένα πιθανό όριο εισαγωγής. Ανοδος προβλέπεται και για τις υπόλοιπες σχολές επιστημών υγείας του 3ου επιστημονικού πεδίου.

-Τέλος, για τις περιζήτητες οικονομικές σχολές (τις οποίες διεκδικούν υποψήφιοι και από τις τρεις κατευθύνσεις), όπως τα τμήματα Μάρκετινγκ, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών Αθήνας και Πειραιά, εκτιμάται ότι το όριο εισαγωγής θα κινηθεί περί τα 18.000 μόρια.

Η αγωνία, πάντως, των υποψηφίων για τους βαθμούς τους θα κρατήσει, έως τα τέλη Ιουνίου, όταν προβλέπεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή