Η Νομαρχία έστυψε «Γαλάζιο Πορτοκάλι»

Η Νομαρχία έστυψε «Γαλάζιο Πορτοκάλι»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια του εισαγγελέα θα βρίσκεται τις προσεχείς ημέρες η έκθεση για τα πεπραγμένα δύο ιδιωτών που διατηρούσαν παιδικό σταθμό στον Αγιο Δημήτριο επί 5,5 χρόνια, παράνομα -χωρίς τις απαιτούμενες άδειες από τη Νομαρχία Αθηνών- και δίχως να πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ασφαλή υποδοχή των μικρών παιδιών που φιλοξενούνταν καθημερινά εκεί. Το «Νέο Γαλάζιο Πορτοκάλι», που βρίσκεται στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης στον Αγ. Δημήτριο, ιδιοκτησίας Μαίρης Χιώνη -Σκλάβου και Φραγκίσκου Σκλάβου σφραγίστηκε χθες από τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πρόνοιας της Νομαρχίας και ένας ογκώδης φάκελος αναμένεται να σχηματιστεί τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να παραδοθεί στον εισαγγελέα και να επιβληθεί το οικονομικό πρόστιμο στους ιδιοκτήτες. O συγκεκριμένος παιδικός σταθμός, που φιλοξενούσε περίπου 45 παιδιά, λειτουργούσε χωρίς άδεια ίδρυσης εδώ και 5,5 χρόνια και μάλιστα χωρίς να αποδίδονται τα ετήσια οικονομικά στοιχεία στις αρμόδιες αρχές. Παράλληλα, κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκαν παράτυπες και ακατάλληλες ιδιοκατασκευές, ενώ τα μικρά παιδιά και τα νήπια αυλίζονταν στην ταράτσα του κτιρίου με περίφραξη από νοβοπάν αμφιβόλου σταθερότητας. Ακόμη, υπήρχε αυθαίρετος χώρος καλυμμένος με τζαμαρία και εσωτερική σκάλα που είχε απότομο κλίση -εξαιρετικά ακατάλληλη για μικρά παιδιά- η οποία οδηγούσε στην αίθουσα των νηπίων χωρίς ορατότητα και με μεγάλη επικινδυνότητα. Επίσης, η ατμόσφαιρα στην αίθουσα ανάπαυσης των παιδιών ήταν αποπνικτική, το ψυγείο δεν ήταν όσο θα έπρεπε καθαρό ενώ οι τουαλέτες δεν είχαν εξαερισμό. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, οι υπεύθυνοι του παιδικού σταθμού δεν τηρούσαν καθόλου λογιστικά βιβλία δεν είχαν ΑΦΜ, γεγονός που σημαίνει ότι οι γονείς πλήρωναν χωρίς ποτέ να παίρνουν αποδείξεις

«Το ότι έχουμε μπει ατύπως σε προεκλογική περίοδο δεν σημαίνει ότι οι υπηρεσίες μας θα σταματήσουν να κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε ο νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός. Και επειδή είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκαν τόσες πολλές παρανομίες και παρατυπίες σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο επαγγελματικό πεδίο, όπως αυτό των παιδικών σταθμών, ο κ. Σγουρός απηύθυνε έκκληση σε όλους τους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε αυτούς τους χώρους να είναι πιο προσεκτικοί και να καταγγέλλουν οποιαδήποτε παρατυπία υποπίπτει στην αντίληψή τους, στον αριθμό 1539.

Καταδίκες για τον θάνατο βρέφους

Σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών καταδικάστηκαν με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών η ιδιοκτήτρια του παιδικού σταθμού «Πατουχάκι» και μία εκ των δύο κατηγορούμενων βρεφονηπιοκόμων, οι οποίες κατηγορούνται για τον θάνατο ενός βρέφους τον Σεπτέμβριο του 2001.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή την ιδιοκτήτρια του παιδικού σταθμού Παναγιώτα Σταθέλου και τη βρεφονηπιοκόμο Εύη Σταθέλου ενώ απάλλαξε από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια που αντιμετώπιζαν οι τρεις κατηγορούμενες τη βρεφονηπιοκόμο Αικατερίνη Κότση, κρίνοντας ότι δεν είχε ευθύνη για τον θάνατο του βρέφους.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη στο Χαλάνδρι στις 26.9.2001 και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κατηγορητήριο οι κατηγορούμενες «δεν μερίμνησαν για τη διαρκή και ενδεδειγμένη φύλαξη και ασφάλεια του αβάπτιστου βρέφους», με αποτέλεσμα να επέλθει πνιγμός και τελικώς θάνατος. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας προσκομίστηκαν στο δικαστήριο πραγματογνωμοσύνες σύμφωνα με τις οποίες ο θάνατος του βρέφους οφείλετο σε παθολογικά αίτια. Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, καταδικάζοντας δύο εκ των τριών κατηγορουμένων. Ως προς την τρίτη κατηγορούμενη για την οποία το δικαστήριο απήλλαξε των ευθυνών, όπως έκανε γνωστό η συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Αννα-Μαρία Τσικίνη προτίθεται να καταθέσει έφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή