Οικονομία μέσω φορτιστή, TV, πλυντηρίου

Οικονομία μέσω φορτιστή, TV, πλυντηρίου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το πώς φτιάχνουμε ένα φλιτζάνι τσάι και πώς μαγειρεύουμε μια σάλτσα έως το πόσο φουσκώνουμε τα λάστιχα του αυτοκινήτου και πόσα λαχανικά καταναλώνουμε, οι τρόποι να εξοικονομήσουμε ενέργεια συμβάλλοντας στον αγώνα κατά της αλλαγής του κλίματος, είναι απεριόριστοι. Αλλωστε, είναι κάτι που «χρωστάμε» στο περιβάλλον, καθώς έχει υπολογιστεί ότι κάθε Ευρωπαίος καταναλώνει ετησίως 11 τόνους αερίων του θερμοκηπίου, από τους οποίους οι 9 είναι διοξείδιο του άνθρακα. Τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν το 1/3 της ενέργειας που καταναλώνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ευθύνονται για το 20% περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Ευρώπης, ενώ τα I.X. ευθύνονται για ένα επιπλέον 10% εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να μειώσουμε τη συμβολή μας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου; Να τι προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Μην ξεχνάμε να σβήνουμε τα φώτα που δεν χρειαζόμαστε. Σβήνοντας πέντε λάμπες, εξοικονομούμε περίπου 60 ευρώ τον χρόνο και 400 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.

– Να σβήνουμε την τηλεόραση από το κεντρικό κουμπί και όχι από το τηλεκοντρόλ. Μια τηλεόραση που λειτουργεί τρεις ώρες ημερησίως και τις υπόλοιπες είναι στο «stand by» χρησιμοποιεί το 40% της ενέργειας όταν… δεν βλέπουμε.

– Να βγάζουμε τον φορτιστή του κινητού από την πρίζα όταν δεν τον χρησιμοποιούμε. Συνεχίζει να απορροφά ρεύμα.

– Να χρησιμοποιούμε πλυντήριο μόνο όταν είναι γεμάτο. Αν είναι μισογεμάτο, ουσιαστικά σπαταλάμε τη μισή ενέργεια. Το στεγνωτήριο να το χρησιμοποιούμε μόνο όταν είναι απαραίτητο – σε κάθε χρήση παράγει 3 κιλά διοξειδίου του άνθρακα!

– Να βράζουμε μόνο όσο νερό χρειαζόμαστε. Εάν όλοι οι Ευρωπαίοι έβραζαν τη σωστή ποσότητα νερού για τα αφεψήματά τους (πετάμε ένα λίτρο την ημέρα), η ενέργεια που θα εξοικονομούνταν θα μπορούσε να καλύψει το ένα τρίτο των αναγκών φωτισμού των ευρωπαϊκών δρόμων!

– Βάζοντας το καπάκι στην κατσαρόλα όταν μαγειρεύουμε μπορεί να εξοικονομήσει μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Οι ατμομάγειρες και οι χύτρες ταχύτητας χρησιμοποιούν 70% λιγότερο ρεύμα.

– H ανακύκλωση ενός αλουμινένιου κουτιού μπορεί να εξοικονομήσει το 90% της ενέργειας που χρειάζεται για να παραχθεί ένα νέο. Ενα κιλό ανακυκλωμένου πλαστικού μας γλιτώνει από 1,5 κιλό διοξειδίου του άνθρακα, ένα κιλό ανακυκλωμένου γυαλιού, 300 γρ. CO2 κ.λπ.

– H αγορά ενός μπουκαλιού νερού 1,5 λίτρου χρειάζεται λιγότερη ενέργεια να παραχθεί από τρία μπουκάλια του μισού λίτρου.

– Αν η πίεση των ελαστικών του I.X. μας είναι μειωμένη κατά 0,5 ατμόσφαιρες, το αυτοκίνητο καταναλώνει 2,5% περισσότερα καύσιμα.

– Τρώτε λαχανικά. H παραγωγή κρέατος χρειάζεται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή