Τεράστια καταστροφή στην Κασσάνδρα

Τεράστια καταστροφή στην Κασσάνδρα

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Διαστάσεις περιβαλλοντικής τραγωδίας για τη Χαλκιδική και τη χώρα μας η πυρκαγιά της Κασσάνδρας καθώς συνέχιζε εως χθες τη νύχτα το καταστρεπτικό της έργο που άρχισε το απόγευμα της Δευτέρας. Παρά τα μικρά διαστήματα ύφεσης, που οφείλονταν κυρίως στην πτώση της έντασης των ανέμων και δημιουργούσαν στις δυνάμεις πυρόσβεσης αίσθημα αισιοδοξίας, το πύρινο μέτωπο εξακολουθούσε να κατακαίει πευκόδασος στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Σκιώνης. Απείλησε μάλιστα να εισβάλει στο χωριό, αλλα αναχαιτίστηκε την ύστατη ώρα απο πυροσβεστικά οχήματα και αεροσκάφη.

Σπίτια και ξενοδοχεία εκκενώθηκαν, κάτοικοι και παραθεριστές κατέφυγαν στις παραλίες, όπου διανυκτέρευσαν, και άλλες χιλάδες στρέμματα πευκόφυτων εκτάσεων και γεωργικών καλλιεργειών έγιναν στάχτη, ενώ τρία σπίτια και μία ξενοδοχιακή μονάδα παραδόθηκαν στις φλόγες. Το νέο πύρινο μέτωπο περιορίστηκε νωρίς το πρωί, όταν στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Εστίες εξακολουθούσαν να καίνε σε δύσβατες περιοχές της χερσονήσου και στη Νεα Σκιώνη, όπου καταβάλλονταν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεσή τους. Κατοικημένες περιοχές δεν απειλούνταν, ωστόσο εκφράζονταν φόβοι αναζωπύρωσης σε περίπτωση ενίσχυσης των ανέμων.

Το μέγεθος της καταστροφής είναι ανυπολόγιστο. Στην ανατολική πλευρά της Κασσάνδρας οι πληγέντες προσπαθούν να περιμαζέψουν ό,τι απέμεινε από το πέρασμα της φωτιάς. Στάχτες και αποκαΐδια έγιναν οι παραλιακές εγκαταστάσεις της Χανιώτης, εκεί όπου πριν από τρεις ημέρες χιλιάδες λουόμενοι απολάμβαναν τις διακοπές τους.

Σέ αντίθεση με πλήθος μαρτυριών, αλλά και εκτιμήσεων παραγόντων που συμμετέχουν στην όλη επιχείρηση, ο γ.γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γ. Τσιότρας ανέφερε στην «Κ» ότι μόνο πέντε σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ σε περισσότερες από 20 εξοχικές κατοικίες σημειώθηκαν ζημιές μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης.

Η υδροδότηση αποκαταστάθηκε πλήρως στο Πολύχρονο, τη Χανιώτη και το Πευκοχώρι, ενώ η ηλεκτροδότηση επανήλθε στο 95% των πληγέντων περιοχών. Συνεργεία της ΔΕΗ κατέβαλαν χθες προσπάθειες για την πλήρη αποκατάσταση του δικτύου, κυρίως σε μεμονωμένες παροχές της ανατολικής Κασσάνδρας καθώς και στην περιοχή της Νέας Σκιώνης, όπου από χθες τα ξημερώματα διακόπηκε λόγω αναζωπύρωσης της φωτιάς. Παρά τη βιβλική καταστροφή και τις δυσκολίες, η πλειονότητα των ξένων τουριστών παραμένουν στα τουριστικά θέρετρα της Κασσάνδρας. Στην πληγείσα περιοχή μετέβη χθες ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα κ. Σάιμον Γκας, καθώς και 12μελές κλιμάκιο υπαλλήλων του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικων, ειδικών για την ασφαλή μετακίνηση και την αντικατάσταση των ταξιδιωτικών εγγράφων Βρετανών πολιτών σε περιπτώσεις κρίσεων και φυσικών καταστροφών. Περισσότεροι απο 2.500 Βρετανοί τουρίστες βρίσκονται στη Χαλκιδική, ελάχιστοι όμως (περιπου 170) διέκοψαν τις διακοπές τους. Ουδείς απο τους 2.000 Ρώσους τουρίστες εκδήλωσε την επιθυμία να εγκαταλείψει την Κασσάνδρα. Τις διακοπές συνεχιζει η πλειονότητα των τουριστών από τη Βουλγαρία (400 παραθεριστές), τη Ρουμανία (1.000) την ΠΓΔΜ (2.500) ενω περίπου 3.000 ηταν οι Σέρβοι που αναχώρησαν για την πατρίδα τους από τους 12.000 που παραθερίζουν στην Κασσάνδρα.

Παράλληλα πληθαίνουν οι καταγγελίες για ολιγωρία, καθυστέρηση ενίσχυσης των τοπικών δυνάμεων πυρόσβεσης, έλλειψη συντονισμού και σχεδίου που θα μπορούσαν να αποτρέψουν το μέγεθος της καταστροφής. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η έλλειψη σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της φωτιάς, αλλα και η αμηχανία του κρατικού μηχανισμού, φαινόμενα που ανάγκασαν τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Γιώργο Καλατζή να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τους πολίτες, ο περιφειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Τσιότρας εστράφη χθες με δηλώσεις του εναντίον όσων «διοχετεύουν φτηνό εντυπωσιασμό και ανέξοδη προπαγάνδα» στα ΜΜΕ. Κατά τον κ. Τσιότρα όλα λειτούργησαν υποδειγματικά! «Η πολιτεία αυτό που μπορούσε να κάνει το έκανε σε μέγιστο βαθμό. Οι συνθήκες ωστόσο ήταν τέτοιες ώστε σε μισή ώρα η φωτιά να επεκταθεί σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων», είπε στην «Κ».

Μάλιστα στην καταγγελία περί απόρριψης πρότασης της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής για καθαρισμό των δασών της Κασσάνδρας, ο κ. Τσιότρας απαντά με γραπτή ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο καθαρισμού θα άρχιζε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο του 2006 και θα ολοκληρωνόταν τον Μάρτιο του 2007. Το φθινόπωρο, με τα πρωτοβρόχια δηλαδή…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή