Εισαγγελική παρέμβαση για τα χημικά της ΕΛ.ΑΣ. στον Πειραιά

Εισαγγελική παρέμβαση για τα χημικά της ΕΛ.ΑΣ. στον Πειραιά

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η είσοδος του δικαστικού μεγάρου Πειραιώς, χθες το πρωί, όταν αστυνομικές δυνάμεις -προφανώς από υπερβάλλοντα ζήλο- προσπάθησαν με τη χρήση χημικών να εμποδίσουν την είσοδο πολιτών οι οποίοι ήθελαν να παρακολουθήσουν τη δίκη για το δυστύχημα στο δεξαμενόπλοιο «Sailor», τον Οκτώβριο του 2001, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους πέντε εργαζόμενοι ύστερα από έκρηξη. Η συγκεκριμένη δίκη είχε αναβληθεί στο παρελθόν πέντε φορές και χθες ξεκίνησε στο ακροατήριο του τριμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς με 12 κατηγορούμενους και δεκάδες μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης. Τα επεισόδια ανάμεσα στους αστυνομικούς και τους περίπου 100 εργαζόμενους στην Επισκευαστική Ζώνη δεν γενικεύθηκαν χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, η οποία παράλληλα διέταξε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν οι λόγοι που προκάλεσαν τα επεισόδια και τη χρήση χημικών. Κύκλοι της Εισαγγελίας Πειραιώς ανέφεραν ότι δεν υπήρχε εντολή για απαγόρευση εισόδου των πολιτών στα δικαστήρια. «Είχαν ενημερωθεί οι υπεύθυνοι των αστυνομικών δυνάμεων να είναι προσεκτικοί και ως προς την τήρηση της τάξης, αλλά και ως προς την τήρηση του δικαιώματος των πολιτών να παρακολουθήσουν τη δίκη, εφόσον το επιθυμούσαν» ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.

Να σημειωθεί ότι λόγω των χημικών διακόπηκαν οι δίκες για τριάντα περίπου λεπτά, επειδή η ατμόσφαιρα στα δικαστήρια έγινε αποπνικτική.

Διαμαρτυρία δικηγόρων

Σε ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς (ΔΣΠ) εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία των δικηγόρων της πόλης για το πρωτοφανές αυτό γεγονός εις βάρος πολιτών που διατύπωναν το νόμιμο δικαίωμά τους να εισέλθουν στο δικαστήριο, με συνέπεια τη δημιουργία ατμόσφαιρας πανικού στους χώρους των δικαστηρίων.

«Τέτοιες ενέργειες, που πλήττουν τη δικαιοσύνη, προσβάλλουν τις αρχές Δικαίου και ταυτόχρονα δημιουργούν απρόβλεπτους κινδύνους, δεν πρέπει να επαναληφθούν» ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΔΣΠ Κώστας Πεταλάς.

Η δίκη για το δυστύχημα στο δεξαμενόπλοιο «Sailor» θα συνεχισθεί σήμερα και οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ψευδή βεβαίωση, εμπρησμό και παράβαση καθήκοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή