Ε.Ε.: Υπό επιτήρηση η Ζάκυνθος για καρέτα καρέτα

Ε.Ε.: Υπό επιτήρηση η Ζάκυνθος για καρέτα καρέτα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την αυστηρή κρίση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρίσκεται έως τα τέλη Νοεμβρίου η Ζάκυνθος, για την υπόθεση της χελώνας καρέτα καρέτα. Τα συμπεράσματα της κοινοτικής αντιπροσωπείας έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς βάσει αυτών θα αποφασιστεί ή όχι μια νέα παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο. Μια εξέλιξη που όλοι απεύχονται, καθώς με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στην επιβολή μεγάλων προστίμων. Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου, πάντως, δηλώνουν αισιόδοξοι για την πρόοδο που έχει συντελεστεί. Η διαδικασία εκτίμησης της κατάστασης που επικρατεί στις παραλίες ωοτοκίας της χελώνας στη Ζάκυνθο ξεκίνησε μετά το τέλος της θερινής περιόδου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει πώς δραστηριοποιείται ο φορέας που διαχειρίζεται το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και εάν οι παραλίες προστατεύονται επαρκώς από τις αυθαιρεσίες των κατοίκων και την «επέλαση» των τουριστών. Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωναν πως ο έλεγχος θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός, δεδομένης της παλαιότερης αποτυχίας της Πολιτείας να προστατεύσει επαρκώς το απειλούμενο αυτό είδος.

Στον φορέα διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Ζακύνθου εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή διαδικασία αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί χωρίς συνέπειες για τη χώρα. «Πιστεύω ότι τα μέτρα που ελήφθησαν απέδωσαν καρπούς», λέει στην «Κ» η επικεφαλής του φορέα, κ. Αμαλία Καραγκούνη-Κύρτσου. «Ο έλεγχος της πρόσβασης στις παραλίες ωοτοκίας ήταν αποτελεσματικός. Για παράδειγμα, στην παραλία της Δάφνης παλαιότερα γεννούσε το 11% των καρέτα καρέτα του νησιού: το ποσοστό τα τελευταία χρόνια είχε πέσει στο 5% και φέτος ανήλθε στο 14,5%». Εκκρεμεί η κατεδάφιση των αυθαιρέτων από τις παραλίες ωοτοκίας, ζήτημα που ο φορέας θεωρεί ότι δεν είναι αρμοδιότητάς του. «Εμείς σε πρώτη φάση ελέγξαμε τις παραλίες. Ελπίζουμε να κάνουν τη δουλειά τους και οι αρμόδιοι για τα αυθαίρετα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή