ΣτΕ: αναδασώσεις λατομείων όταν σταματούν εξορύξεις

ΣτΕ: αναδασώσεις λατομείων όταν σταματούν εξορύξεις

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνες με το Σύνταγμα και τους νόμους είναι οι αποφάσεις για αναδάσωση των εκτάσεων των λατομείων όπου έχουν σταματήσει οι εξορύξεις, ανεξάρτητα εάν επρόκειτο για δημόσιες ή ιδιωτικές δασικές εκτάσεις. Αυτό αποφάσισε το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, απορρίπτοντας την αίτηση της εταιρείας «Κέκρωψ» για άρση της αναδάσωσης των 206 στρεμμάτων του παλαιού της λατομείου στα Τουρκοβούνια.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, στο σκεπτικό του, επισημαίνει ότι η χορήγηση αδειών για λατομική λειτουργία σε δασικές εκτάσεις δεν συνεπάγεται μεταβολή του νομικού χαρακτήρα των εκτάσεων αυτών. Αντίθετα, οι εταιρείες υποχρεούνται μετά την παύση της εξόρυξης να προχωρούν σε αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, χωρίς να έχει σημασία εάν είναι ιδιωτικές ή δημόσιες εκτάσεις. Εάν δεν τηρηθεί αυτή η υποχρέωση, η Πολιτεία έχει το δικαίωμα να κηρύξει την έκταση αναδασωτέα. Ο ισχυρισμός της εταιρείας «Κέκρωψ» ότι η επίμαχη έκταση στα Τουρκοβούνια δεν είχε δασικό χαρακτήρα απορρίπτεται από εκθέσεις του Δασαρχείου Πεντέλης που βεβαιώνουν για το αντίθετο.

Την ίδια ώρα, ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης σχετικά με τα δύο λατομεία στο Μαρκόπουλο που εξακολουθούν να λειτουργούν παρά τη διαταγή για άμεση αναστολή των εργασιών από το ΣτΕ κατέθεσε χθες ο βουλευτής του Συνασπισμού κ. Γιάννης Δραγασάκης, επικαλούμενος σχετικό δημοσίευμα της «Κ» (13/10/06). Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανέφερε το δημοσίευμα, σε πρόσφατες μετρήσεις του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών στο Μαρκόπουλο καταγράφηκαν τιμές αιωρούμενων σωματιδίων που υπερβαίνουν το όριο ασφαλείας από 100% έως 1.000%, ενώ έντονη είναι και η παρουσία διοξειδίου του θείου. Ως γνωστόν, τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν μια κατηγορία ιδιαίτερα επικίνδυνων ρύπων και ενοχοποιούνται για μια σειρά από ασθένειες του αναπνευστικού, μεταξύ των οποίων και καρκίνο.

Ο κ. Δραγασάκης ερωτά τους υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να εφαρμοστεί -καταρχήν- η απόφαση του ΣτΕ, αλλά και για να διενεργηθούν επιδημιολογικές έρευνες για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής από τη λειτουργία των λατομείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή