Επιτέλους, ΔΙΑΝΑ χωρίς τα φυτοφάρμακα

Επιτέλους, ΔΙΑΝΑ χωρίς τα φυτοφάρμακα

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Εκλεισε οριστικά η επί 16 χρόνια χαίνουσα πληγή της ΔΙΑΝΑ στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Χθες, απομακρύνθηκαν και οι τελευταίοι περίπου 40 τόνοι φυτοφαρμάκων – αποβλήτων από τις εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις του εργοστασίου, απαλλάσσοντας την περιοχή από μια βασική εστία ρύπανσης που επιβάρυνε επί χρόνια την υγεία των κατοίκων.

Η χημική βιομηχανία της ΔΙΑΝΑ έκλεισε το 1990 αφήνοντας πίσω της εκατοντάδες τόνους φυτοφαρμάκων. Η πρώτη φάση απομάκρυνσης ξεκίνησε το 2003 με τη μεταφορά 765 τόνων φυτοφαρμάκων. Ακολούθησε η δεύτερη φάση, το 2005, οπότε απομακρύνθηκαν 238 τόνοι, ενώ από το καλοκαίρι έως χθες συνολικά 700 τόνοι φυτοφαρμάκων πήραν τον δρόμο προς τη Γερμανία, όπου θα καταστραφούν σε ειδικές μονάδες. Το επόμενο βήμα είναι η εξυγίανση του χώρου της πρώην βιομηχανίας με στόχο να εξαλειφθεί το πρόβλημα της δυσοσμίας που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Πρόταση της Νομαρχίας, εξήγησε ο αντινομάρχης αγροτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μπίκος, είναι να αποδώσει τον χώρο στον δήμο με σκοπό να κατασκευαστεί ένα αθλητικό κέντρο ως «ένας ελάχιστος ανταποδοτικός πόρος στους ανθρώπους που υπέστησαν επί πολλά χρόνια τις συνέπειες από τη λειτουργία του εργοστασίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή