Ελλειψη ελεύθερου χρόνου φέρνει «ανισορροπία»

Ελλειψη ελεύθερου χρόνου φέρνει «ανισορροπία»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χαμένοι στον χρόνο» οι περισσότεροι εργαζόμενοι αναζητούν ματαίως να συμβιβάσουν τα, καθώς φαίνεται, ασυμβίβαστα: ικανοποιητική επαγγελματική και προσωπική ζωή. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 24 χώρες ανά τον κόσμο μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα το 69% του εργαζόμενου πληθυσμού δηλώνει ότι δεν μπορεί να επιτύχει ικανοποιητική ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής του ζωής με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η σχέση με την οικογένεια ή τον σύντροφο, αλλά και η υγεία. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πάντως λιγότερο απογοητευτική καθώς το 28% των εργαζομένων δηλώνουν «απόλυτη ισορροπία» μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής, το 57% «κάποια αλλά όχι απόλυτη ισορροπία» και μόνο το 15% θεωρούν ότι δεν έχουν «και τόση ή και καθόλου ισορροπία». Τα ποσοστά αυτά κατατάσσουν τη χώρα μας μεταξύ των χωρών με σχετικά προβλήματα σε αυτό τον τομέα.

Μεγάλες διαφορές ωστόσο παρατηρούνται ανάμεσα στις διάφορες χώρες όσον αφορά στο πώς αισθάνονται οι εργαζόμενοι σε σχέση με την εργασία και την προσωπική τους ζωή. Ετσι στην Ολλανδία την Ιρλανδία, αλλά και τη Ρουμανία περισσότεροι από τους μισούς ερωτώμενους απάντησαν ότι έχουν καταφέρει να βρουν τη «χρυσή τομή» μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής. Αντίθετα στο Μεξικό, τη Ρωσία και την Ιαπωνία ελάχιστοι, δηλώνουν ότι είναι ευχαριστημένοι.

Για τους εργαζόμενους στις περισσότερες χώρες τα ωράρια εργασίας είναι εξοντωτικά και αποβαίνουν εις βάρος των υπόλοιπων τομέων της ζωής τους. Μάλιστα σε κάποιες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα το 80% του εργαζόμενου πληθυσμού θεωρεί τις ώρες εργασίας υπερβολικές. Ωστόσο, ειδικά για τη χώρα μας αναφέρονται και άλλοι παράγοντες εργασιακής δυσαρέσκειας όπως το επίπεδο του μισθού, αλλά και η έλλειψη ικανοποίησης από το αντικείμενο της εργασίας.

Και πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα; Οι περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους ανά τον κόσμο δηλώνουν ότι έχουν κάνει κάποιες ενέργειες για να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής τους, ενώ ένας στους τρεις δηλώνουν ότι εγκατέλειψαν τη δουλειά τους ή άλλαξαν εργασία προκειμένου να κερδίσουν προσωπικό χρόνο. Στην Ελλάδα το ποσοστό των εργαζομένων που δήλωσαν ότι έχουν κάνει μέσα στην τελευταία διετία κάποια προσπάθεια να βελτιώσουν την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι 68%. Οι λύσεις που επιλέγονται είναι περισσότερες ημέρες άδειας σε ποσοστό 28%, καλύτερη οργάνωση της δουλειάς, ποσοστό 25%, «να περνάμε περισσότερο χρόνο με φίλους και την οικογένεια» σε ποσοστό 23% ή να αρνούμαστε να επιβαρύνουμε τον εαυτό μας με περισσότερη δουλειά σε ποσοστό 24%.

Η ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή που έχει καθιερωθεί διεθνώς με τον όρο work -life balance δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα ζωής μας, αλλά και την υγεία μας και την απόδοσή μας στην εργασία. Οπως τονίζει στην «Κ» η κ. Αναστασία Παρασκευοπούλου διευθύντρια Προγραμμάτων Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού στην Hellas EAP «οι εργοδότες δεν γνωρίζουν το ρίσκο που αντιμετωπίζουν από αυτήν τη δυσαρμονία, καθώς αυτή η ανισορροπία σημαίνει περισσότερες ασθένειες, περισσότερες άδειες και μικρότερη απόδοση των εργαζομένων».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 14.000 ατόμων από το διεθνές δίκτυο IRIS (International Research Institute) σε 24 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Απω Ανατολής, της Αφρικής της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και στην Ελλάδα υλοποιήθηκε από την εταιρεία Ερευνών Focus.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή