Αναμένουν τα αποτελέσματα εξετάσεων για το πολώνιο

Αναμένουν τα αποτελέσματα εξετάσεων για το πολώνιο

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα το νωρίτερο, αναμένονται τα αποτελέσματα των ειδικών εξετάσεων Α’ φασματοσκοπίας σε δείγματα ούρων Ελλήνων τουριστών που διέμειναν στο ξενοδοχείο «Μιλένιουμ» του Λονδίνου το διάστημα 1η έως 28 Νοεμβρίου ή γευμάτισαν σε εστιατόρια που είχε επισκεφθεί πριν από τον θάνατό του ο Ρώσος Αλεξάντερ Λιτβινένκο. Οπως είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, κ. Λ. Καμαρινόπουλος, έως χθες το μεσημέρι είχαν φτάσει στα εξειδικευμένα εργαστήρια της Επιτροπής τρία δείγματα -προκειμένου να διαπιστωθεί εάν Ελληνες έχουν μολυνθεί από πολώνιο 210-από τους συνολικά 21 που διαπιστώθηκε ότι επισκέφθηκαν σημεία του Λονδίνου από τους οποίους είχε «περάσει» και ο Ρώσος.

Ο εντοπισμός των Ελλήνων τουριστών και η ειδοποίησή τους να προβούν σε εξετάσεις, γίνεται με πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του υπουργείου Υγείας, και σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του Κέντρου κ. Παναγιώτης Ευσταθίου, οι εξετάσεις γίνονται καθαρά για προληπτικούς λόγους καθώς εκτιμάται ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα για τα άτομα που διέμεναν στο ξενοδοχείο ή γευμάτισαν στο μπαρ-εστιατόριο του «Μιλένιουμ». Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο βρέθηκαν αρνητικοί στο πολώνιο 210 μετά σχετικές εξετάσεις.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες Ελληνες επιβάτες των δύο αεροσκαφών της εταιρείας British Airways στα οποία ανιχνεύθηκαν ίχνη ραδιενεργής ουσίας, έχουν καλέσει έως σήμερα την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και ζητούν να ενημερωθούν σχετικά. Οπως επισημαίνει ο κ. Καμαρινόπουλος, «ενημερώνουμε τους ενδιαφερομένους ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». Και προσθέτει ότι το ενδιαφέρον των Ελλήνων είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που επέδειξαν κατοίκων άλλων χωρών που επιβιβάσθηκαν τον Νοέμβριο στα αεροπλάνα της βρετανικής εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή