Βαθύ πρόβλημα η ψυχική υγεία των Ευρωπαίων

Βαθύ πρόβλημα η ψυχική υγεία των Ευρωπαίων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ψυχική υγεία των Ευρωπαίων απασχολεί τις Βρυξέλλες, τουλάχιστον ως προς τις επιπτώσεις της στην οικονομία και την παραγωγική διαδικασία. Ετσι χθες, ο επίτροπος Υγείας κ. Μάρκος Κυπριανού παρουσίασε «πράσινη βίβλο» για το θέμα, την οποία συνόδευσε με Ευρωβαρόμετρο. Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους θα αντιμετωπίσει κάποιου είδους πρόβλημα ψυχικής υγείας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, κάτι που όπως επισημαίνει κατατάσσει τα προβλήματα αυτά «σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα δημόσιας υγείας στην Ε.Ε.». Αυτό γιατί «εκτιμάται πως προκαλεί απώλειες ύψους 4% έως 5% στο κοινοτικό ΑΕΠ». Αποκαλύπτει δε το Ευρωβαρόμετρο ότι δύο στους τρεις Ευρωπαίους και το 45% των Ελλήνων εκτιμούν ότι, για ψυχολογικούς λόγους, στις τέσσερις εβδομάδες πριν από την έρευνα είτε «δεν επέτυχε όσα είχε σκοπό να επιτύχει», σε κάθε επίπεδο, είτε υπήρξε λιγότερο «προσεκτικός» κατά την εκτέλεση των κανονικών καθηκόντων του. Πιο περιορισμένος είναι ο αριθμός εκείνων που δηλώνουν ότι λόγω τέτοιων προβλημάτων την… κοπάνησαν από το γραφείο. Το ποσοστό ανέρχεται σε 6% τόσο στην Ελλάδα όσο και στους «25» γενικά, με πρώτους τους Ολλανδούς, που φθάνουν το 13% και τελευταίους τους Τσέχους με 3%.

Μια ενδεχομένως πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων είναι η ανάθεση του θέματος στους επαγγελματίες της υγείας, όμως αν σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο οι δύο στους τρεις έχουν αντιμετωπίσει κάποιου είδους πρόβλημα και δη προσφάτως, μόνο το 13% (στην Ελλάδα και την Ευρώπη) έχει απευθυνθεί σε επαγγελματία της υγείας και από αυτούς το 70% εμπιστεύθηκε γενικό παθολόγο, το 12% φαρμακοποιό, το 13% «άλλη ειδικότητα». Στους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας απευθύνθηκαν σχετικά λίγοι, με το 14% να αναζητούν απαντήσεις σε ψυχολόγους και το 13% σε ψυχιάτρους, ενώ ένα 2% εστράφη σε ψυχαναλυτή. Πέραν αυτού, το 7% των Ευρωπαίων και το 2% των Ελλήνων έλαβε φάρμακα σχετικώς, το 3% πανευρωπαϊκά και το 2% των Ελλήνων έλαβε ψυχοθεραπεία και το 1% τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη νοσηλεύθηκε.

Σημαντικότατος παράγων στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων και ψυχικών νοσημάτων είναι και η αντιμετώπιση των πασχόντων από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Στο σημείο αυτό οι Ελληνες δεν διαπρέπουν, κατά την Επιτροπή, για την κατανόησή τους: Το 77% χαρακτηρίζει τους ψυχικά ασθενείς «απρόβλεπτους» (έναντι 63% στην Ε.Ε. των «25»), το 42% τους θεωρεί «επικίνδυνους» (έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 37%), ενώ το 24% θεωρεί τέτοιες περιπτώσεις ανίατες (έναντι 21% στους 25) και, τέλος, το 21% κρίνει ότι ο πάσχων από ψυχικό νόσημα «φταίει ο ίδιος» για την κατάστασή του, έναντι 14% στην Ε.Ε. των «25». Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι γενικά, τις πιο σκληρές απόψεις για τους ψυχικά νοσούντες έχουν «οι Δεξιοί», οι «αυτοαπασχολούμενοι» ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες, οι «ηλικιωμένοι» και αυτοί με «χαμηλό μορφωτικό επίπεδο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή