Πολίτες σε εδώλια των τηλεδικείων

Πολίτες σε εδώλια των τηλεδικείων

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αληθινή ζωή, η απονομή δικαιοσύνης μπορεί να καθυστερήσει για πολλά χρόνια, απογοητεύοντας ουσιαστικά τον πολίτη. Στην τηλεοπτική πραγματικότητα, η «ετυμηγορία» προκύπτει εύκολα και άμεσα και στιγματίζει ανθρώπους για μια ζωή. Τη ζοφερή αυτή κατάσταση περιέγραψε χθες με γλαφυρό τρόπο ο πρόεδρος των Ενωσης Εισαγγελέων, εκφράζοντας ευθέως προβληματισμό για τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας. Τα τελευταία γεγονότα στο τηλεοπτικό τοπίο έρχονται δυστυχώς να τον επιβεβαιώσουν.

Αφορμή για τη χθεσινή παρέμβαση του αντεισαγγελέα Εφετών κ. Σωτ. Μπάγια ήταν ένα σχόλιο του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ σχετικά με την ταχύτητα απόδοσης δικαιοσύνης. «Σέβομαι απεριόριστα το λειτούργημά σας, αλλά υπάρχουν φορές που οι αποφάσεις των δικαστηρίων καθυστερούν αρκετά», ανέφερε ο κ. Γ. Σουφλιάς, τονίζοντας τη σημασία του ρόλου των δικαστικών μηχανισμών για την αποτελεσματική εφαρμογή του περιβαλλοντικού δικαίου. «Μας ανησυχεί ότι ο κόσμος σπεύδει στα κανάλια αντί να απευθύνεται στα δικαστήρια ή στους εισαγγελείς», ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Μπάγιας. «Δεν είναι ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τη δικαιοσύνη, απλώς φοβούνται επειδή θα καθυστερήσουν 5 ή και 10 χρόνια μέχρι να βρουν το δίκιο τους. Ετσι όμως τίθεται ένα ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας: τα κανάλια δικάζουν με συνοπτικές διαδικασίες, εκδίδουν βαρύτατες ποινές και στιγματίζουν ανθρώπους ανεξίτηλα και εφ’ όρου ζωής».

Ο κ. Μπάγιας εξέφρασε επιφυλάξεις για την ικανότητα της δημόσιας διοίκησης να ελέγξει τις περιβαλλοντικές παρανομίες. «Η χώρα υστερεί στον κατασταλτικό τομέα. Είναι εσφαλμένο όμως η πολιτεία να προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτή της την αδυναμία με νέους ποινικούς κανόνες. Πρέπει να ενδυναμωθεί η διοίκηση, ώστε να παρεμβαίνει ουσιαστικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή