«Μετωπικές» λόγω νέου ΚΟΚ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαμόρφωση της τελικής μορφής του νομοσχεδίου στη Βουλή φαίνεται να αποτελεί την απάντηση για κάθε αντίδραση που προκαλείται από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Μεταφορών, σχετικά με τον αναθεωρημένο ΚΟΚ. Τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπονται -χαμηλότερα από τις αρχικές εξαγγελίες- έχουν προκαλέσει σειρά αντιδράσεων από εμπλεκόμενους φορείς, την αντιπολίτευση αλλά και ενδοκυβερνητικές τριβές τις οποίες ο υπουργός Μεταφορών κ. Μ. Λιάπης προσπαθεί να κατευνάσει παραπέμποντας στη Βουλή. «Τα πάντα θα τα συζητήσω στη Βουλή, είμαι δεκτικός σε κάθε πρόταση. Θέλω αυτήν τη συναίνεση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις καθώς είναι ένα νομοσχέδιο με κοινωνική διάσταση. Τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομίας εξέδιδε ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι η πρόταση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη που ήθελε τμήμα των εισπράξεων από τα πρόστιμα να δοθούν στο ασφαλιστικό ταμείο των αστυνομικών και όχι με τη μορφή «μπόνους» ο κ. Λιάπης μάλλον με παράπονο δήλωνε ότι «την ώρα που το υπουργείο Μεταφορών επιτελεί κοινωνικό έργο, κάποιοι τσακώνονται σε ξένο αχυρώνα». Ωστόσο, διαβεβαίωνε ότι όλα θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων και ενδοκυβερνητικά και στη Βουλή.

Για απαξίωση του νέου ΚΟΚ πριν από τη σύνταξη του τελικού κειμένου κάνει λόγο ο υπεύθυνος Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών του ΠΑΣΟΚ Ντ. Ρόβλιας, αφήνοντας αιχμές για εσωτερικές διαφωνίες μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης. «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι εκτός από το εισπρακτικό και «διανεμητικό»  κομμάτι, την κυβέρνηση θα απασχολήσει η πρόληψη και η αποτροπή της παραβατικότητας».

Κατηγορηματικά αντίθετοι στο ενδεχόμενο μέρος των χρημάτων που εισπράττονται υπό μορφή προστίμων να αξιοποιούνται για την ενίσχυση των ταμείων τους εμφανίζονται οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Στο περιθώριο του 17ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων που ολοκληρώθηκε χθες δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε πάλι εικοσιπενταράκηδες» αναφερόμενοι σε παλαιότερο μέτρο που ίσχυε και προέβλεπε ότι για κάθε κλήση οι αστυνομικοί της Τροχαίας εισέπραταν 25 δραχμές. «Δεν είμαστε φοροεισπράκτορες, δεν θα εισπράξουμε ούτε ένα ευρώ. Τα έσοδα ας συνεχίσουν να πηγαίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως γίνεται μέχρι σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Κ. Βουδούρης. Προσέθεσε μάλιστα ότι τα τροχαία ατυχήματα δεν θα περιοριστούν με τα υψηλότερα πρόστιμα, αλλά με τη βελτίωση του οδικού δικτύου, της σήμανσης και εν γένει της οδηγικής συμπεριφοράς των Ελλήνων.

Ο νέος ΚΟΚ, στην τωρινή του μορφή και πριν υποστεί το δεύτερο «λίφτινγκ» στη Βουλή, προβλέπει υψηλά πρόστιμα για τις παραβάσεις που μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή