Κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ

Κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές καταγγελίες για πρωτοφανή κατασπατάληση μέσω υπογείων διαδρομών και δημοτικών εταιρειών- φάντασμα εκατομμυρίων ευρώ από κομματικές διαχειρίσεις δημοτικών αρχόντων των Ανω Λιοσίων και της Δυτικής Αττικής, έκανε χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκος στη Βουλή. Το θέμα ετέθη από τον βουλευτή του Συνασπισμού κ. Αθ. Λεβέντη αναφορικά με το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις Ανω Λιοσίων.

Ο κ. Νάκος έκανε λόγο για συγκλονιστικά στοιχεία τονίζοντας ότι ο Δήμος Ανω Λιοσίων με πληθυσμό 26.000 κατοίκους έχει 3.500 εργαζομένους πράγμα που σημαίνει ότι κάθε οικογένεια έχει έναν εργαζόμενο στο δήμο. Πρόσθεσε ότι πέραν των τακτικών και εκτάκτων εσόδων του ο Δήμος εισπράττει κάθε χρόνο σε αντιστάθμισμα της εκεί λειτουργίας της Χωματερής 31 εκ. ευρώ από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής και 4 εκ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών: «Με 35 εκατομμύρια το χρόνο, όσα δεν εισπράττουν 1.033 δήμοι της χώρας θα έπρεπε να είναι ένας «παράδεισος» κι ένας νοικοκυρεμένος δήμος. Κι όμως χρωστά 67 εκ. ευρώ!. Είναι πρωτοφανές, αλλά πολλά λέγονται και ακούγονται για υπόγειες διαδρομές χρημάτων και κομματική διαχείριση από το ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Αττική. Εφυγαν 1.000 εργαζόμενοι και 480 είναι απλήρωτοι. Πού δούλευαν αυτοί οι άνθρωποι. Οχι μόνον δεν ήταν βιώσιμες οι δημοτικές επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για εξαγορά συνειδήσεων»

«Δεν αμφισβητώ τα στοιχεία ότι σπαταλήθηκαν εκατομμύρια για εξαγορά συνειδήσεων. Αλλά αυτή την εξαγορά την έκανε η πολιτεία θάβοντας τους ανθρώπους αυτούς στα σκουπίδια και στα βοθρολύματα όλου του Λεκανοπεδίου», απάντησε ο κ. Λεβέντης. Πρόσθεσε όμως ότι για την κατάσταση αυτή δεν φταίνε οι εργαζόμενοι που δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες επί δεκαετίες, η περιοχή έχει πληγεί από σεισμούς, έχουν πάρει δάνεια για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους και δεν μπορούν να αποπληρώσουν. Ο κ. Νάκος ανταπάντησε ότι με βάση τον νέο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα τα δημοτικά συμβούλια μπορoύν να τακτοποιήσουν τους εργαζομένους σε οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις: «Κουμάντο χρειάζεται, πολιτική απόφαση και νοικοκύρεμα. Πέστε μας όμως πώς γίνεται με δισεκατομμύρια στα χέρια του ο δήμος να χρωστά 67 εκ. ευρώ. Εμείς ξέρουμε πού έχουν πάει. Εσεις ξέρετε για τις υπόγειες διαδρομές;»

Πάντως όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να απομακρύνεται ο κίνδυνος να κλείσει η χωματερή των Ανω Λιοσίων τις ημέρες των εορτών. Ηδη ολοκληρώθηκαν τα τεχνικά έργα που θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες απορρόφησης απορριμμάτων από τα είδη συσκευασίας που συνήθως αφήνουν πίσω τους οι γιορτές.

Βεβαίως τα αδιέξοδα θα αρθούν όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή των τριών ΧΥΤΑ στην Αττική (Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα). Αν και τα έργα έχουν ήδη δρομολογηθεί και τα κοινοτικά κονδύλια έχουν εκταμιευθεί, δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες, αφού για την περιοχή του Γραμματικού εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή