Πολλοί οδηγοί αμετανόητα μεθυσμένοι…

Πολλοί οδηγοί αμετανόητα μεθυσμένοι…

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ελληνες δεν περιμένουμε τα Χριστούγεννα -οπότε οι παρασπονδίες είναι μέσα στο πρόγραμμα- για να βγούμε έξω, να φάμε, να πιούμε, να διασκεδάσουμε. Και δυστυχώς δεν περιορίζεται στις γιορτές η επικίνδυνη συνήθειά μας να καθόμαστε πίσω από το τιμόνι ακόμα κι αν έχουμε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής για την κατάσταση των ναρκωτικών και των οινοπνευματωδών στην Ελλάδα το 2005, το 16,4% των Ελλήνων αναφέρουν ότι κατά το τελευταίο εξάμηνο (πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας) οδήγησαν 1-2 φορές αφού είχαν καταναλώσει τρία ή και περισσότερα ποτήρια αλκοόλ, ενώ το 6% αναφέρουν ότι έπραξαν κάτι παρόμοιο, αφού είχαν καταναλώσει τουλάχιστον έξι οινοπνευματώδη! Αντίστοιχα, σύμφωνα με όσα λέει στην «Κ» η ψυχίατρος και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος Βραχείας Θεραπείας Αλκοολικών του 18 ΑΝΩ, κ. Γεωργία Νταντούτη, «η συντριπτική πλειονότητα όσων προσεγγίζουν την υπηρεσία ομολογούν ότι οδηγούσαν συστηματικά υπό την επήρεια οινοπνεύματος». Την ίδια ώρα, οι έλεγχοι της Τροχαίας για αλκοτέστ αυξάνονται – από 710.998 το 2001, έφθασαν πέρυσι τους 1.376.307 σε όλη τη χώρα. Ενώ όμως τα περιστατικά με ένδειξη μέθης από το 2001 έως το 2004 εμφάνισαν αξιόλογη μείωση, έκτοτε δείχνουν να αυξάνονται. Οι παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση αλκοόλ αυξήθηκαν από 40.986 το 2004 σε 46.938 το 2005, ενώ μόνο στο διάστημα Ιανουάριος-Οκτώβριος του τρέχοντος εντοπίστηκαν άλλοι 41.183 οδηγοί να οδηγούν μεθυσμένοι. Το ποσοστό των παραβάσεων επί των ελεγχθέντων ατόμων αυξήθηκε από 3,2% το 2004 σε 3,4% το 2005.

Ανάλογη αύξηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, καταγράφεται και στα τροχαία ατυχήματα. Από 15.399 το 2004 έφθασαν τα 16.660 το 2005. Από αυτά, τα 1.311 ήταν θανατηφόρα και από αυτά, τα 367, ποσοστό 28%, οφείλονταν σε μέθη. Στην Αττική, το 2005, καταγράφηκαν 93 θανατηφόρα ατυχήματα οφειλόμενα σε μέθη, που αντιστοιχούν στο 26,5% του συνολικού αριθμού των θανατηφόρων τροχαίων στην περιοχή. Ελπιδοφόρο πάντως είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με άλλη έρευνα του ΕΠΙΨΥ, οι περισσότεροι έφηβοι, το 83,6%, θεωρούν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων.

Αυτό, ωστόσο, δεν ικανοποιεί τη συγγραφέα και πρόεδρο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Νηφάλιοι» κ. Σιμώνη Ξανθογιώργου (και η ίδια αλκοολική σε ανάρρωση). Μιλώντας στην «Κ» αναφέρει ότι το πρόβλημα του αλκοολισμού στη χώρα μας είναι οξύτερο από αυτό που δείχνουν οι στατιστικές και καλεί την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα καμπάνια ενημέρωσης για τους κινδύνους της κατανάλωσης οινοπνεύματος. Ειδικά για τα τροχαία ατυχήματα, σημειώνει: «Δεν αρκεί να θεσπιστούν αυστηρότερα πρόστιμα για τους παραβάτες που πίνουν και οδηγούν. Εάν κάποιος συλλαμβάνεται να το κάνει για δεύτερη φορά, ενδέχεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα. Και η πολιτεία θα πρέπει να το λαμβάνει υπόψη της, προτείνοντάς του την επαφή με τους ειδικούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή