Αντιφατικά στοιχεία στο σκάνδαλο Ζήμενς

Αντιφατικά στοιχεία στο σκάνδαλο Ζήμενς

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελείως διαφορετικά απ’ ό,τι ο 56χρονος Ράινερ Σίκετσακ, βασικός μάρτυρας της εισαγγελίας του Μονάχου στην υπόθεση Ι 563 Js 45215/05 (υπόθεση «Ζήμενς»), παρουσιάζουν τα πράγματα άλλα στελέχη και πρώην στελέχη της εταιρείας που κατέθεσαν στο πλαίσιο της έρευνας της Εισαγγελίας του Μονάχου για τη χρήση των «μαύρων ταμείων» της σημαντικότερης γερμανικής βιομηχανίας.

Ο κ. Σίκετσακ, που ήταν ο θεματοφύλακας του συστήματος των «μαύρων ταμείων» στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών του ομίλου, συνελήφθη τον περασμένο μήνα μαζί με άλλα πέντε στελέχη της εταιρείας με την κατηγορία της «απιστίας» εις βάρος της Ζήμενς Α.Ε. Σε σχέση με την Ελλάδα, ο κ. Σίκετσακ είχε καταθέσει στην πολύωρη ανάκρισή του ότι τουλάχιστον δύο εμβάσματα προς την εταιρεία «Φαϊμπερλάιτ» του Ντουμπάι και μία υπεράκτια εταιρεία του Λονδίνου αφορούσαν «δωροδοκίες» ανωτέρων Ελλήνων υπαλλήλων των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Αμύνης για την ανάθεση του συστήματος C4Ι.

Ο κ. Σίκετσακ ήταν ο μόνος απο τους έξι υπαλλήλους της Ζήμενς που είχαν συλληφθεί για την υπόθεση και αφέθηκε ελεύθερος την περασμένη Παρασκευή, επειδή ο επικεφαλής εισαγγελέας Σμιντ Σόμερφελντ έκρινε ότι βοήθησε ουσιωδώς στην πρόοδο των ερευνών της υπόθεσης «Δίκτυο» (σ.σ. κωδικός της εισαγγελίας). Οι ανακριτικοί υπάλληλοι, ωστόσο, δεν έχουν πεισθεί από την εκδοχή του κ. Σίκετσακ για τις σχέσεις του με κάθε πρωταγωνιστή στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων».

Αναπάντητα ερωτήματα

Οι έντεκα ανακριτικοί υπάλληλοι της Εισαγγελίας του Μονάχου βρέθηκαν μπροστά σε μερικά αναπάντητα ερωτήματα: Το συμβόλαιο με την εταιρεία του Λονδίνου (Weavind llC) υπογράφτηκε τον Αύγουστο του 2002 όταν η Ζήμενς δεν ήταν καν μέρος της κοινοπραξίας για το C4I. Πώς δικαιολογείται ένα έμβασμα 1,7 εκατ. ευρώ έναν μήνα νωρίτερα από την είσοδό της στην κοινοπραξία;

Οι υπάλληλοι από το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων της εταιρείας, που είχαν αρχίσει να ερευνούν τις δραστηριότητες των Σίκετσακ και Μαυρίδη ήδη από τα τέλη του 2005, έχουν τη δική τους εκδοχή. Οι πληρωμές του Αυγούστου πιθανότερο είναι να αφορούν τη συμφωνία με την Αρχή Τηλεπικοινωνιών της Κύπρου που υπογράφτηκε από τις δύο πλευρές τον Οκτώβριο του 2002 και στα χαρτιά του Σίκετσακ βρέθηκε φωτογραφία του με τον κ. Μαυρίδη κατά τη διάρκεια της υπογραφής του συμβολαίου με την κυπριακή πλευρά. Ανώτερα στελέχη της μητρικής Ζήμενς, που κατέθεσαν, είπαν ότι οι σχέσεις του κ. Μαυρίδη με τον κ. Σίκετσακ ήταν καλές μέχρι του σημείου που ο κ. Μαυρίδης κατέθεσε στην Εισαγγελία της Βέρνης -για δεύτερη φορά- και στην υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της εταιρείας.

Διαφορετικά συμπεράσματα

Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας εσωτερικών ερευνών της εταιρείας που ερεύνησαν τις δραστηριότητες των δύο υπαλλήλων -ένας μάλιστα, ο Χανς Βέρνερ Χέφνερ, όπως αποκάλυψε η «Κ» την περασμένη Τρίτη, ανέκρινε τον κ. Μαυρίδη στις 8 Μαρτίου του 2006- κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα: Η Φαϊμπερλάιτ, με την οποία συνδεόταν ο κ. Σίκετσακ και τον «βοήθησε» να αποκτήσει ένα διαμέρισμα στο Ντουμπάι, έστελνε λεφτά στον λογαριασμό της θυγατρικής της Ντρέσντνερ Μπανκ, τον οποίο διαχειριζόταν ο κ. Μαυρίδης. Ετσι χάνονταν τα ίχνη των χρημάτων της Ζήμενς από το Ινσμπρουκ αρχικά και στη συνέχεια -όταν δυσκόλεψαν τα πράγματα στην Αυστρία- από την Ελβετία και το Λιχτενστάιν.

Στα τέλη του 2005 η Ζήμενς, ένα χρόνο μετά την αποχώρηση του κ. Σίκετσακ από την εταιρεία, άρχισε να ενοχλεί τον κ. Μαυρίδη, επειδή από το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου δέν χορηγούσε «πληροφορίες και λογοδοσία περί της κατάληξης…» σημαντικών χρηματικών ποσών. Η ηγεσία της εταιρείας εκφράζει επανειλημμένα την οργή της σε στελέχη που επισκέπτονται τη Γερμανία για το είδος αυτό της διαχείρισης. Σύμφωνα με την αγωγή της μητρικής Ζήμενς, ο κ. Μαυρίδης παραδέχθηκε στον Χέφνερ τη μεταφορά σε λογαριασμό private banking 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Νέες έρευνες

Σήμερα η «Κ» αποκαλύπτει ότι τρεις μήνες μετά την απομάκρυνση του κ. Μαυρίδη από την εταιρεία, ο Χέφνερ επανήλθε στην Ελλάδα και με τη συνδρομή ενός τουλάχιστον συνεργάτη του έκανε «φύλλο και φτερό» τη Ζήμενς Ελλάς ζητώντας να μάθει κάθε λεπτομέρεια για τους τοπικούς πελάτες του κ. Μαυρίδη στην Ελλάδα. Από κανένα στοιχείο αυτής της έρευνας δεν προέκυπτε σχέση του κ. Μαυρίδη με αξιωματούχους που είχαν σχέση με τα ολυμπιακά έργα, αλλά αποκλειστικά με πελάτες του χώρου των τηλεπικοινωνιών και στελέχη των αντίστοιχων οργανισμών (ΟΤΕ, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας). Με εξουσιοδότηση της μητρικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, ο κ. Μαυρίδης αγόρασε έναντι λίγων εκατομμυρίων ευρώ συμμετοχές για τη Ζήμενς σε μια εταιρεία συμβούλων και μία εταιρεία παραγωγής λογισμικού στη Θεσσαλονίκη, από την οποία η Ζήμενς αποχώρησε μετά τη διακοπή της συνεργασίας του κ. Μαυρίδη με τη Ζήμενς Α.Ε.

Ο ίδιος ο κ. Μαυρίδης δεν είχε καμία σχέση με το «πακέτο της Ολυμπιακής ασφάλειας» ούτε από την αξιολόγηση εγγράφων έχει προκύψει σχέση του κ. Σίκετσακ.

Η πιθανότερη εκδοχή, στην οποία συγκλίνουν τώρα τόσο ο εσωτερικός έλεγχος της Ζήμενς όσο και η εισαγγελία, είναι ότι ο κ. Σίκετσακ επινόησε πληρωμές που αφορούσαν αποκλειστικά την Ολυμπιάδα για να καλύψει ακόμα εν ενεργεία πελάτες της Ζήμενς, με τους οποίους πιθανώς να ακολουθείται η ίδια πρακτική: «Οι Ολυμπιακοί γίνονται και τελειώνουν, η συναλλαγή είναι μία φορά. Αντίθετα, οι σταθεροί πελάτες και οι υπεύθυνοί τους παραμένουν στη θέση τους» είπε στην «Κ» παραγοντας της εταιρείας από το Μόναχο που επιθυμεί να μην κατονομαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή