Συνδικαλιστικός εμφύλιος στις αστυνομικές ενώσεις

Συνδικαλιστικός εμφύλιος στις αστυνομικές ενώσεις

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μορφή ανοιχτού πολέμου έλαβε την εβδομάδα που πέρασε η υποβόσκουσα εδώ και καιρό διαμάχη μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής. Με μια αιφνιδιαστική απόφαση, η ΠΟΑΣΥ διέγραψε από τα μητρώα την Ενωση Αττικής τις παραμονές του τακτικού συνεδρίου της ΠΟΑΣΥ, που έγινε μέσα στην εβδομάδα. Για την αιτιολόγηση της απόφασης διαγραφής, έγινε επίκληση δύο λόγων: της ακραίας συμπεριφοράς και των προκλητικών δηλώσεων του αντιπροέδρου της Ενωσης Αττικής κ. Σταύρου Μπαλάσκα, «που μας γυρίζει χρόνια πίσω και μας φέρνει σε σύγκρουση με την κοινωνία», όπως αναφέρουν μέλη της ΠΟΑΣΥ, και η καταγγελία για νοθεία στις λίστες αντιπροσώπων της Ενωσης Αττικής στο τακτικό συνέδριο.

Οι λίστες

Ειδικά για το τελευταίο, από την ΠΟΑΣΥ ισχυρίζονται ότι τελευταία στιγμή εστάλησαν λίστες αντιπροσώπων διαφορετικές από τις αρχικές, κίνηση που ερμηνεύθηκε ως πλαστογράφηση των σχετικών καταλόγων, ώστε στο συνέδριο να εμφανίσουν ως αντιπρόσωποι εκείνοι που το προεδρείο της Ενωσης Αττικής επιθυμούσε και όχι εκείνοι που πραγματικά είχαν προκριθεί μέσω ψηφοφορίας. «Εβγαλε από τις λίστες εκλεγμένο αντιπρόσωπο για να βάλει τον κουμπάρο του», φέρεται να είπε την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου ο κ. Κυριαζίδης, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ενωσης Αττικής κ. Γιάννη Μακρή. Οσον αφορά τον κ. Μπαλάσκα, η ηγεσία της ΠΟΑΣΥ ανέφερε ότι δέχθηκε δεκάδες διαμαρτυρίες από πρωτοβάθμιες Ενώσεις της επαρχίας, που ζητούσαν να βρεθεί τρόπος για την απομόνωσή του, καθώς βλάπτει τη δημόσια εικόνα των αστυνομικών.

Από την Ενωση Αττικής η απάντηση στην κατηγορία για πλαστογράφηση στις λίστες αντιπροσώπων αποκρούεται. «Προέκυψαν νέες λίστες μετά την ολοκλήρωση της διαλογής ψήφων και την εξέταση των ενστάσεων», αναφέρουν.

Στόχος η ηγεσία

Τρίτοι, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον συνδικαλιστικό χώρο της ΕΛ.ΑΣ., κάνουν λόγο για εκδήλωση μιας διαμάχης που αφορά τη διεκδίκηση της συνδικαλιστικής ηγεσίας. Από την Ενωση Αττικής αφήνουν να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Δημήτρης Κυριαζίδης έχει μετατρέψει εαυτόν σε ισόβιο πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ, με στόχους καθαρά προσωπικούς, που δεν έχουν να κάνουν με το συνδικαλιστικό κίνημα. «Τα τελευταία χρόνια η Ενωσή μας έχει αλλάξει πρόεδρο πέντε φόρες. Στην ΠΟΑΣΥ πρόεδρος παρέμενε ο κ. Κυριαζίδης» αναφέρουν, ενώ προσθέτουν ότι απώτερος στόχος του προέδρου της ΠΟΑΣΥ είναι να γίνει βουλευτής και θέλει να «αξιοποιήσει» τις ψήφους των αστυνομικών για να το πετύχει.

Οι εκπρόσωποι της Ενωσης Αττικής δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους για ανάληψη της προεδρίας της ΠΟΑΣΥ. «Στο κάτω κάτω, η Ενωσή μας αποτελείται από 18.000 μέλη, σχεδόν τους μισούς αστυνομικούς», αναφέρουν.

Με βάση όλα αυτά, ερμηνεύονται οι δηλώσεις του κ. Μακρή, ο οποίος έκανε λόγο για «προειλημμένη απόφαση διαγραφής» της Ενωσης Αττικής από την ΠΟΑΣΥ, για την οποία οι δηλώσεις Μπαλάσκα αποτέλεσαν αφορμή. Επιπλέον, έκανε λόγο για «δελφινομαχίες» ενόψει του συνεδρίου και για αντίδραση του κ. Κυριαζίδη «σε έναν εν δυνάμει αντίπαλο που προφανώς έβλεπε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή