Η σιωπή των κινητών στη… διδακτέα ύλη

Η σιωπή των κινητών στη… διδακτέα ύλη

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτη ημέρα χθες της απαγόρευσης της κατοχής -ή σε άλλη περίπτωση της χρήσης- κινητών από μαθητές στο σχολείο και δεν ακούστηκε… ringtone! Η αιτία προφανής. Η απόφαση της υπουργού Παιδείας οι εκπαιδευτικοί να αρχίζουν από τον λόγο και να καταλήγουν στην… αποβολή των απείθαρχων μαθητών, συνέτισε τους περισσότερους. Το ερώτημα είναι για πόσο οι μαθητές θα τηρήσουν το μέτρο. Και εάν τελικά και οι γονείς «τρίξουν λίγο τα δόντια» στα παιδιά τους, αφού «όλα ξεκινούν από το σπίτι» όπως παραδέχεται, μιλώντας στην «Κ» η κ. Σοφία Τριανταφύλλου, μητέρα δύο παιδιών σε λύκειο και γυμνάσιο.

«Το θέλω για ασφάλεια»

«Κανείς δεν χρησιμοποιούσε κινητό σήμερα», λέει στην «Κ» η Νεφέλη, μαθήτρια της Α΄ τάξης του λυκείου Καστέλλας. «Το χρειάζεσαι αληθινά;», ρωτάμε. «Το θέλω για ασφάλεια. Η απόσταση που διανύω από το σχολείο στο σπίτι είναι μεγάλη και ενδεχομένως να χρειαστεί να ειδοποιήσω τους δικούς μου» μας λέει. Γι’ αυτό και δεν βρίσκω το μέτρο περιοριστικό. «Τα χρησιμοποιούμε για να ακούμε μουσική, όχι τόσο για μηνύματα στο σχολείο. Στο παρελθόν είχαν μαζέψει κινητά από συμμαθητές μας, κυρίως για φωτογραφίες», προσθέτει. Στο φροντιστήριο, ωστόσο, όπου οι μαθητές περνούν επίσης πολλές ώρες, «τα πράγματα είναι πιο ελαστικά», συμπληρώνει η φίλη της Μαρίνα.

Στο γυμνάσιο του Νέου Φαλήρου χαρακτηριστική είναι η φιγούρα της μητέρας που μιλά συνεχώς στο κινητό, καθώς περιμένει τον γιο της να σχολάσει. «Από πού άραγε παίρνουν παράδειγμα τα παιδιά;».

Στο προαύλιο πέντε – έξι μαθητές περιεργάζονται τα κινητά τους προσέχοντας μη γίνουν αντιληπτοί από κάποιον καθηγητή. Τη γλίτωσαν με απλή παρατήρηση. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει κατ’ αρχήν ο «νόμος». Μετά περνάμε στην επίπληξη και τη διήμερη ή πενθήμερη αποβολή. Δύο άλλα παιδιά, ωστόσο, δεν στάθηκαν τυχερά. Μια μαθήτρια είχε ξεχάσει το κινητό ανοιχτό εν ώρα μαθήματος, όπως επικαλέστηκε όταν προδόθηκε από τον ήχο που την ειδοποίησε ότι «έχει μήνυμα». Ενας συμμαθητής της όπως εξήγησε στην «Κ»  ο γυμνασιάρχης, κ. Βασίλειος Χαλαστάνης, επικαλέστηκε «προσωπικό λόγο», για τον οποίο και έπρεπε να επικοινωνήσει με τον κηδεμόνα του.

Θα κατάσχεται

Ωστόσο, στις 3 Νοεμβρίου, το δεκαπενταμελές μαθητικό συμβούλιο του σχολείου είχε αποφασίσει να απαγορεύσει τη χρήση κινητών «εκτός από γιορτές και εκδηλώσεις ή σε περίπτωση ανάγκης με άδεια από τον γυμνασιάρχη. Αν κάποιος βρεθεί με κινητό, θα κατάσχεται και θα επιστρέφεται στο τέλος της χρονιάς.

Σε περίπτωση που έρθει γονέας για να παραλάβει το κινητό, δεν θα του δοθεί, διότι έχει ήδη ανακοινωθεί στους μαθητές η απαγόρευσή τους» διαβάζουμε στη χειρόγραφη ανακοίνωση που είναι αναρτημένη στον πίνακα ανακοινώσεων. Επειτα από παρότρυνση του γυμνασιάρχη, τα παιδιά αποφάσισαν εκτός από τα κινητά, να διευθετήσουν και το θέμα του καπνίσματος. Αρχικά συστάσεις, κατόπιν τριήμερη αποβολή με ενημέρωση γονέων και τέλος αποβολή «για να μη δίνουν το κακό παράδειγμα στους μικρότερους» περιλαμβάνει η απόφαση που πήραν οι μαθητές.

«Νομίζω πως οι γονείς θα πρέπει να συμβάλουν στην εφαρμογή της απόφασης. Η κατάχρηση είναι, προφανώς, κακή. Ομως, ας μην ξεχνάμε ότι οι γονείς αγοράζουν τα κινητά στα παιδιά» λέει στην «Κ» η κ. Μαρία – Ελένη Τσάτσου, μητέρα δύο παιδιών, τα οποία δεν έχουν κινητό. Η ίδια προσθέτει ότι η απόφαση της απαγόρευσης είναι σωστή. Φτάνει να τηρηθεί. Ο χρόνος θα δείξει, αφού στην Ελλάδα οι απαγορεύσεις γρήγορα ξεχνιούνται…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή