Νέα διακήρυξη πανεπιστημιακών

Νέα διακήρυξη πανεπιστημιακών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μεταρρύθμιση για την αναβάθμιση του πανεπιστημίου με πυξίδα την κοινή λογική» τιτλοφορείται η διακήρυξη πανεπιστημιακών δασκάλων, οι οποίοι τονίζουν ότι είναι απαραίτητες οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αποτελεί μία ακόμη διακήρυξη πανεπιστημιακών υπέρ των αλλαγών, ύστερα από την πρώτη που υπογράφουν περί τους 500 πανεπιστημιακούς δασκάλους. Παράλληλα, περί τους 200 πανεπιστημιακούς ζητούν αλλαγές ειδικά στο καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου.

Συγκεκριμένα, τη νέα διακήρυξη έχουν υπογράψει έως τώρα 271 πανεπιστημιακοί, οι οποίοι και καταθέτουν την πρότασή τους στον δημόσιο διάλογο. Ωστόσο, παρότι ψηφίζουν υπέρ των αλλαγών, αποστασιοποιούνται από τα όσα προτείνει το προσχέδιο νόμου του υπ. Παιδείας. «Το κείμενο αυτό αποτελεί εκδήλωση αγωνίας για τις δυσμενείς εξελίξεις που διαγράφονται στα ΑΕΙ μετά την αναταραχή της περσινής περιόδου. Οι χειρισμοί του υπουργείου Παιδείας και οι ανεπαρκείς ή άστοχες προτάσεις αλλαγών που τελικά παρουσίασε ύστερα από μια παρατεταμένη προσπάθεια υπόσκαψης του κύρους των πανεπιστημιακών και των πανεπιστημίων, έχουν δημιουργήσει το ακριβώς αντίθετο κλίμα από αυτό που θα χρειαζόταν μια σοβαρή και συναινετική μεταρρυθμιστική προσπάθεια» αναφέρεται στο κείμενο των 271 πανεπιστημιακών.

Και συνεχίζουν: «Οι κίνδυνοι που διαγράφονται είναι να επιδεινωθούν άμεσα και ραγδαία οι ενδοπανεπιστημιακές σχέσεις και οι ηθικές προϋποθέσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να επικρατήσει η λογική «να μην αλλάξει τίποτα», γεγονός που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του δημόσιου πανεπιστήμιου».

«Θέλουμε να προλάβουμε το πρώτο και γι’ αυτό πρέπει να αποτρέψουμε το δεύτερο. Για τούτο προτείνουμε τα βασικά θέματα και τα βήματα μιας ρεαλιστικής μεταρρυθμιστικής στρατηγικής που θα στηρίζεται στην κοινή λογική και στην κοινή μας εμπειρία» αναφέρουν. Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «τα ιδιωτικά και μη κερδοσκοπικά αποτελούν περιθωριακό ζήτημα έναντι του στοιχήματος της ποιοτικής αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο θα κριθεί στον χώρο του δημόσιου πανεπιστήμιου». Παράλληλα, ζητούν «τη γενναία αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης, στη βάση ενός συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου ανά ΑΕΙ, με απολογιστικό έλεγχο στη διαχείριση των οικονομικών, κοινωνική λογοδοσία και στοχευμένη αξιολόγηση. Τη διακήρυξη, μεταξύ άλλων, υπογράφουν οι Αλιβιζάτος Νίκος (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βούλγαρης Γιάννης (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Γραμματικάκης Γιώργος (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Γρυσπολάκης Ιωακείμ (Πολυτεχνείο Κρήτης), Δραγώνα Θάλεια (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Καλλίτσης Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πατρών), Καλογήρου Γιάννης (ΕΜΠ), Κάτσικας Σωκράτης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Λυκουργιώτης Αλέξης (Πανεπιστήμιο Πατρών), Λυμπεράκη Αντιγόνη (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Μυλόπουλος Γιάννης (ΑΠΘ), Παγουλάτος Γιώργος, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παπαγιαννάκης Λευτέρης (ΕΜΠ), Ψυχογιός Δημήτρης (Πάντειο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή