Εισαγγελέας για το ακατάλληλο νερό σε σχολεία

Εισαγγελέας για το ακατάλληλο νερό σε σχολεία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χημική ρύπανση και μικροβιολογική μόλυνση κατέδειξαν αναλύσεις που πραγματοποίησε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) στο πόσιμο νερό σχολείων στην περιοχή της Ανατ. Αττικής. Τα αποτελέσματα δείχνουν νιτρικά, φωσφορικά και κολοβακτηρίδια πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια σε πολλά από τα δείγματα που εξετάστηκαν. Το ΠΑΚΟΕ χθες υπέβαλε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών μηνυτήρια αναφορά προκειμένου «να προασπιστεί η Δημόσια Υγεία».

Οπως τονίζει, ωστόσο, στην «Κ» η καθηγήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και διευθύντρια της Μονάδας Διαχείρισης Περιβάλλοντος, κ. Ιωάννα Ηλιοπούλου, «τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά, αλλά οι αναλύσεις πρέπει να ξαναγίνουν από διαπιστευμένα εργαστήρια, προκειμένου να διαπιστώσουμε τόσο την έκταση όσο και την αιτία του προβλήματος».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν στα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ, σε δείγματα πόσιμου νερού από δέκα σχολεία της Βορειοανατολικής Αττικής, στο 65% αυτών διαπιστώθηκε ρύπανση ή και μικροβιολογική επιβάρυνση. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις βρέθηκαν στο νερό του Γυμνασίου Καλάμου όπου, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα αναλύσεων του ΠΑΚΟΕ, εντοπίστηκαν νιτρικά 125,4 mg/l (μικρογραμμάρια ανά λίτρο) όταν το όριο σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι 50 mg/l. Επίσης υψηλές ήταν και οι συγκεντρώσεις φωσφορικών 12,6mg/l όταν το όριο είναι 5 mg/l. «Τόσο τα νιτρικά όσο και τα φωσφορικά προέρχονται από τη χρήση λιπασμάτων στην περιοχή, τα οποία έχουν εισχωρήσει στον υδροφόρο ορίζοντα» τονίζει η κ. Ηλιοπούλου. Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε ότι το νερό του ίδιου σχολείου περιέχει και παθογόνα κολοβακτηρίδια σε μεγάλο αριθμό, ενώ το όριο σε αυτήν την περίπτωση είναι μηδέν. Σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν «ότι τα δίκτυα είναι πεπαλαιωμένα και με διάφορους τρόπους επικοινωνούν η ύδρευση με την αποχέτευση και αφετέρου ότι σε πολλές περιοχές υπάρχουν γεωτρήσεις ιδιωτών, οι οποίες ελέγχονται υποτυπωδώς». Συγκέντρωση νιτρικών σε επίπεδα χαμηλότερα αλλά πάντως πάνω από τα όρια, διαπιστώθηκε επίσης στο Δημοτικό Σχολείο Εκάλης 63,4mg/l, στο Λύκειο των Θρακομακεδόνων 55,4 mg/l και στο Γυμνάσιο Μενιδίου 56,8mg/l. Στα δείγματα από τα δύο τελευταία σχολεία καταγράφηκε παρουσία φωσφορικών πάνω από τα όρια, ενώ πάνω από τα όρια στα φωσφορικά βρέθηκε και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκουτσίου και το δημοτικό σχολείο Ωρωπού.

Ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδας Κουρής, ωστόσο, διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων της Νομαρχίας δεν έχει διαπιστωθεί πρόβλημα. Οπως εξηγεί στην «Κ» «ο έλεγχος του πόσιμου νερού πραγματοποιείται από τις υπηρεσίες των δήμων. Ωστόσο κάθε χρόνο και η Νομαρχία πραγματοποιεί ελέγχους εξετάζοντας περίπου 200 δείγματα. Σε αντίστοιχο έλεγχο την άνοιξη του 2006 δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα». Οπως επισημαίνει, δεδομένου ότι το ΠΑΚΟΕ δημοσιοποίησε ανάλογα στοιχεία για ακόμα 14 σχολεία την προηγούμενη εβδομάδα, οι δήμοι προχώρησαν σε ελέγχους, τα αποτελέσματα των περισσότερων έχουν ήδη ανακοινωθεί στη Νομαρχία και είναι αρνητικά. Ζητεί μάλιστα από το ΠΑΚΟΕ να αποστείλει τα στοιχεία στη Νομαρχία ώστε να μη γίνεται «κυνήγι μαγισσών» όπως τονίζει χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ, κ. Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, ζητεί την παρέμβαση της Εισαγγελίας. «Εχουμε προτείνει στη Νομαρχία να πραγματοποιήσουμε κοινή δειγματοληψία αλλά δεν μας έχει απαντήσει» τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή