«Λουκέτο» στο ΤΕΙ Αθήνας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταληψίες χωρίς… αιτία! Αγανάκτηση και εκνευρισμός επικρατεί στις ακαδημαϊκές αρχές του ΤΕΙ Αθήνας, ύστερα από το τελευταίο περιστατικό κατάληψης των γραφείων διοίκησης από μικρή ομάδα φοιτητών. Χθες, το συμβούλιο του ΤΕΙ αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή κάθε λειτουργίας του ιδρύματος, δηλώνοντας έτσι την έντονη δυσφορία των διδασκόντων «για την κατάληψη της Κεντρικής Διοίκησης του ΤΕΙ Αθήνας από μικρή μειοψηφία σπουδαστών, με συνέπεια τη δυσλειτουργία του Ιδρύματος όπως η έγκαιρη καταβολή των μισθών των εκτάκτων καθηγητών, η υπογραφή συμβάσεων, η απώλεια κονδυλίων από προγράμματα έρευνας, η αγορά εξοπλισμού και υλικών εκπαίδευσης κλπ», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αυθαίρετων ενεργειών από μικρές ομάδες φοιτητών ή σπουδαστών σε διάφορα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, οι οποίοι προχωρούν σε καταλήψεις, χτίζουν τις πόρτες των γραφείων καθηγητών (όπως συνέβη πρόσφατα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο) ή προκαλούν καταστροφές (νωπές είναι οι μνήμες από τις εικόνες στο ΕΜΠ) με «σημαία» πάσης φύσεως επιχειρήματα. «Ως εδώ και μη παρέκει» λέει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας κ. Μιχάλης Μπρατάκος. «Τι να σας πω; Δεν θα είναι 15 άτομα, που ήλθαν και έκαναν κατάληψη στους χώρους της διοίκησης, γιατί – όπως λένε – αντιδρούν στις αποφάσεις της», προσθέτει ο ίδιος.

Ποιες είναι αυτές οι αποφάσεις που να δικαιολογούν την κατάληψη και, ευρύτερα, τη δυσλειτουργία του ιδρύματος; Οι εξής δύο:

– Το προεδρείο του ΤΕΙ αποφάσισε να αυξήσει το κονδύλι για δωρεάν αγορά βιβλίων για κάθε σπουδαστή από τα 19 στα 22 ευρώ. Οι σπουδαστές ζητούν το ποσό να είναι απεριόριστο. «Δεν γίνεται αυτό στο πλαίσιο της χρηστής οικονομικής διαχείρισης. Απλά δεν βγαίνει!», σχολιάζει ο κ. Μπρατάκος.

– Το προεδρείο του ΤΕΙ αύξησε το κόστος του κουπονιού σίτισης από το 1,64 ευρώ στα 3 ευρώ. Να σημειωθεί ότι κουπόνι σίτισης δίνεται μόνο σε όσους σπουδαστές έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι δικαιούνται δωρεάν σίτισης, με αποτέλεσμα – και λόγω του υψηλού χρηματικού ορίου – η συντριπτική πλειονότητα των σπουδαστών να έχει δωρεάν σίτιση. Ετσι, στην πράξη η αύξηση από 1,64 ευρώ σε 3 ευρώ αφορά τους υπαλλήλους, που επιλέγουν να σιτίζονται στο ίδρυμα.

«Είναι αυτοί σοβαροί λόγοι για κατάληψη;» αναρωτιέται ο κ. Μπρατάκος, ο οποίος προσθέτει ότι το ίδρυμα θα επαναλειτουργήσει όταν θα λήξει η κατάληψη. Από την άλλη πάντως, πληροφορίες της «Κ»  αναφέρουν ότι εν όψει της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος επιχειρείται από μερίδα αριστερών παρατάξεων η δημιουργία… επαναστατικού κλίματος, που θα αποτυπωθεί εντονότερα την περίοδο της συζήτησης στη Βουλή. Ταυτόχρονα, βέβαια, εστιάζουν στις ανεξέλεγκτες φοιτητικές παρατάξεις, μικρές ομάδες των οποίων μπορούν να παραλύσουν τη λειτουργία ενός ιδρύματος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή