Ειρήνη και αγάπη ανάμεσα σε δύο Εκκλησίες

Ειρήνη και αγάπη ανάμεσα σε δύο Εκκλησίες

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσημη επίσκεψη στην Εκκλησία της Ρώμης πραγματοποιεί από σήμερα έως και το Σάββατο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος ο οποίος στις 11 π.μ. πρόκειται να συναντηθεί με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄. Είναι η πρώτη επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Αθηνών στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ήδη στενοί συνεργάτες του κ. Χριστόδουλου τη χαρακτηρίζουν ιστορικής σημασίας.

«Σκοπός της επισκέψεως αυτής είναι η ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας εν αμοιβαία αγάπη των δύο Εκκλησιών μας και η ενθάρρυνση των προσπαθειών μας για την ειρήνη και την ενότητα μεταξύ μας, επειδή ο κόσμος απαιτεί από τις χριστιανικές μας Εκκλησίες να συνεργασθούν για την παγίωση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της αγάπης στις ανθρώπινες κοινωνίες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος κατά την άφιξή του, χθες το απόγευμα, στο αεροδρόμιο της Ρώμης. Ο κ. Χριστόδουλος πρόσθεσε πως κατά τη συνάντησή του με τον Πάπα αλλά και με τους άλλους αξιωματούχους του Βατικανού θα συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως αυτές οι επαφές «θα συμβάλουν στη στερέωση της κοινής μας επιθυμίας για περισσότερη αγάπη και συνεργασία σε τομείς που άπτονται των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και προβλημάτων».

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να κινηθεί και το κοινό μήνυμα που θα υπογράψουν αμέσως μετά, οι προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών, Ρώμης και Αθηνών, στο οποίο θα δίνεται έμφαση στην επιθυμία τους για περαιτέρω συνεργασία σε διάφορους τομείς όπως της βιοηθικής, της εκπαίδευσης και της οικολογίας. Οπως και στο κοινό ανακοινωθέν που υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Ιωάννη Παύλου 2ου στην Αθήνα το 2001, οι κ.κ. Βενέδικτος και Χριστόδουλος θα επαναλάβουν την επιθυμία τους για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο και την αντιμετώπιση της φτώχειας ενώ θα υπογραμμίσουν τη σημασία του διαχριστιανικού και διαθρησκειακού διαλόγου. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει και στην κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά των χριστιανικών αξιών και αρχών.

Το Βατικανό αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνέχιση και εμβάθυνση του διαλόγου με την Ορθοδοξία, όπως έγινε σαφές και με την πρόσφατη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο αναγνωρίζει ως την κεφαλή των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ταυτόχρονα δημιουργεί διαύλους επικοινωνίας με τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, όπως και με την Εκκλησία της Ελλάδος, με στόχο την οικοδόμηση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης ώστε να αρθεί η καχυποψία του παρελθόντος που πολλές φορές αποτέλεσε εμπόδιο στην επαναπροσέγγιση των Χριστιανών. Στο πνεύμα αυτό δεν αποκλείεται, όπως υποστηρίζουν πηγές του Βατικανού, ο Πάπας να ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο την συμπαράσταση της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη δίκαιη διευθέτηση των χρόνιων αιτημάτων της εν Ελλάδι Καθολικής Ιεραρχίας.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά που έκανε ο κ. Χριστόδουλος στον Πατριαρχικό τίτλο του Πάπα. «Η επίσκεψη μας στον Αγιο Ιωάννη του Λατερανού, τον Καθεδρικό Ναό της Ρώμης, θέλει να δηλώσει το σεβασμό μας προς την παλαίφατη έδρα του Επισκόπου της Ρώμης και Πατριάρχου της Δύσεως», τόνισε κατά τη διάρκεια του δείπνου, που παρέθεσε ο πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της ενότητας των Χριστιανών, Καρδινάλιος Κάσπερ. Ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ στις αρχές του χρόνου «εγκατέλειψε» τον ιστορικό τίτλο του Πατριάρχη της Δύσεως, που καθιερώθηκε την πρώτη χιλιετία της αδιαίρετης Εκκλησίας, ενώ διατήρησε τίτλους που υιοθέτησαν οι Πάπες μετά το Σχίσμα όπως «Βικάριος του Χριστού» και «Πρίγκιπας των Αποστόλων». Κίνηση που προκάλεσε ενόχληση και προβληματισμό στον Ορθόδοξο κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή