Κίνηση καλής θέλησης προς ΟΤΑ

Κίνηση καλής θέλησης προς ΟΤΑ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα προχωρήσει στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την εκλογή εκλεκτόρων για τα συλλογικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ και Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων) πριν λάβει υπ’ όψιν του τις θέσεις της ΚΕΚΔΕ διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Νωρίτερα το πρωί στην τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος αποφασίστηκε η έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου την προσεχή Δευτέρα, αφού διίστανται οι απόψεις των μελών και δεν διαμορφώθηκε ενιαία εκτίμηση για τις αλλαγές που επιφέρει το νέο Π.Δ. «Η ενέργεια του υπουργού να αλλάξει συγκεκριμένες διατάξεις του Π.Δ. που αφορούν την εκλογή των συλλογικών οργάνων είκοσι μόλις ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή των εκλεκτόρων, αποτελεί ωμή παρέμβαση στο αυτοδιάθετο της τοπικής Αυτοδιοίκησης και είναι μια ακραία αντιδημοκρατική πράξη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΚΔΕ κ. Πάρης Κουκουλόπουλος, ο οποίος διερωτώμενος από πού αντλεί η κυβέρνηση το δικαίωμά της να παρεμβαίνει με αυτό τον τρόπο στις εκλογικές διαδικασίες σχολίασε ότι «πιθανότατα στο μέλλον αντίστοιχες παρεμβάσεις στη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και την ΠΑΣΕΓΕΣ θα ελέγχουν αποτελεσματικότερα τα διοικητικά συμβούλια». Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Θεόδωρος Μπεχράκης δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μέχρι σήμερα είναι ικανοποιητικός ο τρόπος που εκπροσωπείται ο δήμος της Αθήνας στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης» και ότι «το σχέδιο του Π.Δ. αποκαθιστά την αδικία».

Για κραυγαλέα θεσμική ασέβεια εις βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης έκανε λόγο ο υπεύθυνος Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι «η απόπειρα της κυβέρνησης να τροποποιήσει τους κανόνες ανάδειξης των οργάνων της ΚΕΔΚΕ αποτελεί προκλητικό μαγείρεμα, που έχει ως στόχο να αλλοιώσει τον συσχετισμό των δυνάμεων».

«Θλίψη και προβληματισμό προκαλεί η ανακοίνωση» ήταν η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Προκόπη Παυλόπουλου που υπεραμύνθηκε των αλλαγών που επιφέρει το σχέδιο του Π.Δ. υποστηρίζοντας ότι «η τροποποίηση αποτελεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της απλή και αναγκαία προσαρμογή στα άρθρα 19 και 20 του νέου Κώδικα, αναφορικά με τον αριθμό των μελών των δημοτικών συμβουλίων. Οι ρυθμίσεις που προτείνονται όχι μόνο δεν συνιστούν αλχημείες, αλλά αποκαθιστούν την τάξη των πραγμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή