Ζητούν φύλακες για τα ΑΕΙ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λάβετε μέτρα για τη φύλαξη των χώρων». Αυτό ζητεί ομόφωνα η γενική συνέλευση της σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Το ψήφισμα που εξέδωσε στις αρχές Δεκεμβρίου η σχολή σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της Αθήνας, όπου συχνά γίνονται επεισόδια και βανδαλισμοί, αποτελεί ένδειξη ότι το κλίμα εντός των μεγάλων πανεπιστημίων αλλάζει, καθώς πλέον όλο και περισσότερα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δηλώνουν ανοιχτά αυτό που έως πρότινος έθεταν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις: ότι κάτι πρέπει να γίνει και ότι δεν ανέχονται φαινόμενα βανδαλισμού από όποια πλευρά και εάν προέρχονται. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι όλοι ομονοούν πως οι λύσεις «προστασίας» μπορούν να αναζητηθούν μέσα στα πανεπιστήμια, με τη συναίνεση και την αποφασιστικότητα όλων, και χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις που αντιβαίνουν στην ακαδημαϊκή κουλτούρα και είναι σίγουρο ότι θα προκαλούσαν αντιδράσεις. Ετσι, ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης -μιλώντας στην «Κ» – επαναλαμβάνει το αίτημα του ιδρύματος για αύξηση του προσωπικού φύλαξης των χώρων. Αίτημα το οποίο έχει ήδη έχει επαναδιατυπώσει στις αρχές Δεκεμβρίου, με έγγραφό του προς το υπουργείο Παιδείας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ειδικότερα, η γενική συνέλευση της σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών στο ψήφισμά της «εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για τα τελευταία γεγονότα τυφλής βίας που συμβαίνουν πλέον «τακτικά» στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης, με αποκορύφωμα αυτά του Σαββατόβραδου 25 και 26 Νοεμβρίου, και θεωρεί ότι η κατάσταση αυτή όχι μόνο δεν συνάδει με την ακαδημαϊκή φύση και λειτουργία του χώρου της Πολυτεχνειούπολης, αλλά υπονομεύει την ίδια την υπόσταση και την ύπαρξη του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου, καταρρακώνοντας το κύρος του, απορροφώντας τεράστιους πόρους για τις επισκευές των καταστροφών, και εκφυλίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία και την έρευνα». «Αλλάζει αργά αλλά σταθερά η κατάσταση. Οι πανεπιστημιακοί αλλά και οι ενεργοί φοιτητές θέλουν ηρεμία, για να συνεχίζεται ομαλά η λειτουργία του ιδρύματος», τονίζει στην «Κ» ο καθηγητής της σχολής Ναυπηγών του ΕΜΠ κ. Βασίλης Παπάζογλου.

Η συνέλευση της σχολής θεωρεί ότι η διοίκηση του ιδρύματος πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη διαφύλαξη της ακαδημαϊκής ομαλότητας. Ετσι, προτείνει προς τις πρυτανικές αρχές:

– Να διεκδικήσουν από την Πολιτεία την πρόσληψη ικανού αριθμού φυλάκων.

– Να καθιερώσουν διαδικασία ελέγχου των εισερχόμενων και εξερχόμενων στους χώρους του ιδρύματος μετά κάποια ώρα το βράδυ.

– Στην περίπτωση επεισοδίων και καταστροφών να προβαίνουν σε ευρεία και ακριβή δημοσιοποίηση των συμβάντων, ώστε να ενημερώνεται η κοινή γνώμη και τα όργανα της Πολιτείας.

«Η κατάσταση αυτή δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί. Θεωρούμε απαραίτητη τη λήψη επιπλέον μέτρων που δεν θα θίγουν φυσικά τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα του ιδρύματος. Και οι λύσεις πρέπει να δοθούν από την πανεπιστημιακή κοινότητα, με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και προσπάθεια όλων», λέει ο κ. Μουτζούρης, που υιοθετεί τις παραπάνω προτάσεις. Αποκλείεται η λύση της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης. Εντυπωσιακό άλλωστε είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών της σχολής αλλά και των εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων υπερψήφισε τις προτάσεις. «Πρέπει να ληφθούν μέτρα από το ίδιο το ίδρυμα. Επεισόδια και βανδαλισμοί είναι ανεπίτρεπτοι, ενώ δίνουν επιχειρήματα σε όσους θέλουν να θίξουν το καθεστώς του ασύλου. Είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν ένα «ευέλικτο» καθεστώς ασύλου», λέει στην «Κ»  το μέλος της Πανσπουδαστικής κ. Λευτέρης Αδαμάκης. Η στάση της παράταξής του, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, αλλά και η στάση των υπολοίπων που συνέπλευσαν στο ζήτημα, όπως ανεξάρτητες ομάδες φοιτητών αλλά και οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, λέει πολλά…

Κατασκευή τεσσάρων νέων συγκροτημάτων

Η Πολυτεχνειούπολη καταλαμβάνει μία έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων, εκεί λειτουργούν 27 κτίρια, κλειστό γυμναστήριο, δύο γήπεδα, ενώ κατασκευάζονται τέσσερα νέα μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα. Στο συγκρότημα της Πολυτεχνειούπολης υπάρχουν τρεις πύλες. Επίσης, το ΕΜΠ διαθέτει το ιστορικό συγκρότημα της οδού Πατησίων, όπου λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου χρειάζεται ενισχυμένη φύλαξη με διπλοβάρδιες, ενώ έχει κτίρια στο Λαύριο και την περιοχή του Διονύσου. Για τη στοιχειώδη φύλαξη των χώρων αυτών η διοίκηση του ιδρύματος θεωρεί ότι χρειάζεται προσωπικό τουλάχιστον 80 ατόμων, ενώ τώρα έχει οκτώ μόνιμους φύλακες-νυχτοφύλακες και 33 συμβασιούχους. Ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης με δύο τελευταία έγγραφά του (αρχές Οκτωβρίου το πρώτο και αρχές Δεκεμβρίου το δεύτερο) ζητεί την άμεση πλήρωση 26 κενών οργανικών θέσεων φυλάκων – νυχτοφυλάκων. Μέχρι τώρα, και με βάση τις δυνατότητες του προϋπολογισμού, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έδωσε έγκριση για πρόσληψη οκτώ φυλάκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή