Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-ΚΕΔΚΕ

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-ΚΕΔΚΕ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα εκλέγονται τα μέλη των συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ, σύμφωνα με σχέδιο προεδρικού διατάγματος που εστάλη από τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Προκόπη Παυλόπουλο στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων. Οι νέες ρυθμίσεις διαφοροποιούν τον αριθμό των εκλεκτόρων (προέρχονται όλοι από τα δημοτικά συμβούλια), οι οποίοι θα καθορίσουν με την ψήφο τους τα μέλη των νέων Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) αλλά και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) στις εκλογές που θα γίνουν σε τρεις περίπου μήνες.

Το θέμα φαίνεται να ωθεί σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνηση και αιρετούς, αφού -σύμφωνα με πληροφορίες- στην ειδική έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ που πραγματοποιείται αύριο το πρωί, θα ζητηθεί η διενέργεια έκτακτου συνεδρίου με αντικείμενο μόνο το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος.

Είναι γεγονός ότι ο αγώνας για τον έλεγχο του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ κατά την επόμενη τετραετία, έχει δύο σημαντικές παραμέτρους. Την πολιτική, αλλά κυρίως την οικονομική, αφού το νέο προεδρείο της ΚΕΔΚΕ θα είναι εκείνο που θα έχει κύριο λόγο και ρόλο στην Δ΄ διαχειριστκή περίοδο, με τη δημιουργία της νέας Ανώνυμης Εταιρείας (ΔΗΜΟΣ Α.Ε.).

Αλλάζουν οι συσχετισμοί

Η ΚΕΔΚΕ υποστηρίζει ότι με τις νέες ρυθμίσεις ανοίγει η ψαλίδα εκπροσώπησης των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων της πλειοψηφίας εις βάρος εκείνων της μειοψηφίας. Με το ισχύον Π.Δ. οι εκλέκτορες ορίζονται ως εξής: 1) Οι μικροί δήμοι στέλνουν 3 εκπροσώπους (δήμαρχος και δύο δημοτικοί σύμβουλοι) από τη συμπολίτευση και έναν από την αντιπολίτευση. 2) Οι μεσαίοι δήμοι 4 από την πλειοψηφούσα και 2 από τη μειοψηφούσα παράταξη. 3) Οι μεγάλοι δήμοι 5 από την πλειοψηφία και 3 από τη μειοψηφία. Με το υπό διαμόρφωση Π.Δ., οι δήμοι διαιρούνται σε πέντε κλιμάκια, αλλά οι αλλαγές αφορούν κυρίως τους δήμους με κατοίκους άνω των 10.000.

Ετσι οι μεσαίοι δήμοι θα στέλνουν 6 ή 9 εκλέκτορες της πλειοψηφίας (από 4 που ίσχυε μέχρι σήμερα) και 2 έως 3 της μειοψηφούσης παράταξης (από 2 που ίσχυε). Οι μεγάλοι δήμοι θα στέλνουν 12 ή 15 δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας (από 5), ενώ οι μειοψηφούσες παρατάξεις 4 ή 5 κατά περίπτωση (από 3). Για παράδειγμα, ο δήμος της Αθήνας έστελνε 4 δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφούσης παράταξης συν τον δήμαρχο και τρεις της πλειοψηφούσης (5/3).

Με το νέο Π.Δ. θα στείλει 14 δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφούσης παράταξης, συν τον δήμαρχο και πέντε συμβούλους από την αντιπολίτευση (15/5). Ο δήμος Θεσσαλονίκης έστελνε 4 δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφούσης παράταξης συν τον δήμαρχο και 3 συμβούλους της μειοψηφίας (5/3). Τώρα θα στείλει 14 συμβούλους της πλειοψηφίας συν τον δήμαρχο και πέντε της μειοψηφίας (15/5). Στην ΤΕΔΚ Αττικής οι εκλέκτορες από 338 θα αυξηθούν στους 704, ενώ στην ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης οι εκλέκτορες από 268 θα γίνουν 456.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Πάρης Κουκουλόπουλος έκανε λόγο για αλχημείες και εκλογικά μαγειρέματα λίγο πριν από τις εκλογές, ενώ ο υπεύθυνος Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για «κραυγαλέα θεσμική ασέβεια εις βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο να αλλοιώσει τον συσχετισμό δυνάμεων».

Από τη πλευρά του ο κ. Πρ. Παυλόπουλος υποστηρίζει ότι το νέο Π.Δ. αποτελεί απλή και αναγκαία προσαρμογή στα άρθρα 19 και 20 του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και απόλυτη ευθυγράμμιση σε αυτόν, ενώ παράλληλα διορθώνει τις οφθαλμοφανείς παραλείψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή