Ο Δήμος Αθηναίων απαιτεί από το Δημόσιο

Ο Δήμος Αθηναίων απαιτεί από το Δημόσιο

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με χαμηλό ρυθμό είσπραξης εσόδων (που φτάνει στο 65% των αρχικών οικονομικών μεγεθών) εκτελέστηκε ο προϋπολογισμός του 2006 του δήμου της Αθήνας, ενώ κατατέθηκε χθες ο προϋπολογισμός του 2007, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Θ. Μπεχράκης από τον αρχικό προϋπολογισμό του 2006, που ανήρχετο σε 602.949.000 ευρώ (διαμορφώθηκε στα 641.044.986 τον Οκτώβριο) εισέρρευσαν στα ταμεία του δήμου 355.983.027 ευρώ -ποσό συγκριτικά καλύτερο με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2005 (σημειώθηκε αύξηση κατά 4,32%).

Αναφορικά με το νέο προϋπολογισμό, ο δήμαρχος, στην εισηγητική του έκθεση, επισήμανε ότι, σχεδιάστηκε με άξονα τις κυβερνητικές επιταγές για μείωση των ελλειμμάτων, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και περιορισμό των αυξήσεων των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Με δεδομένο ότι ο δήμος δεν μπορεί να ελέγξει τις κρατικές αποφάσεις που επιβαρύνουν επιπλέον τα οικονομικά του (κατά 10.000.000 ευρώ), ούτε και να πιέσει περισσότερο για να του καταβληθούν καθυστερούμενες κρατικές πληρωμές (ξεπέρασαν τα 15.000.000 ευρώ), ο προϋπολογισμός του 2007 «θα έχει σαφή διεκδικητικό χαρακτήρα» Ετσι ο δήμος την επόμενη χρονιά θα απαιτήσει τα έσοδα που δικαιούται από το ελληνικό δημόσιο, θα αξιοποιήσει επενδυτικές ευκαιρίες από ευρωπαϊκά προγράμματα και κυρίως θα εξαντλήσει τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του χρέους του με χαμηλότερα επιτόκια, αξιοποιώντας την υψηλή πιστοληπτική ικανότητα που απέκτησε (επιπέδου Α1 από Α2 που ήταν μέχρι χθες) από τους MOODY’S. Αυτή η αναβάθμιση δίνει στο δήμο τη δυνατότητα όχι μόνο να δανειστεί με καλύτερα επιτόκια αλλά να προσφύγει και στις διεθνείς αγορές για την κάλυψη των χρηματοδοτικών του αναγκών και την ισχυροποίησή του στη συνεργασία του με ιδιώτες στο πλαίσιο των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημόσιου Φορέα.

Από τα έργα που δρομολογούνται για το 2007 τη σημαντικότερη θέση καταλαμβάνει η ανάπλαση των δύο πόλων της Αθήνας (Βοτανικός και Λ. Αλεξάνδρας), έργο που μπορεί πλέον να αρχίσει να υλοποιείται μετά και την απόκτηση των οικοπέδων της ΕΤΜΑ και της Εθνικής Τράπεζας. Σημαντική κρίνεται και η δρομολόγηση απαλλοτριώσεων για την εξασφάλιση ελεύθερων χώρων, οι δαπάνες των οποίων θα αυξηθούν ακόμη και κατά 30% σε σχέση με το 2006. Παράλληλα θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη. Βάσει του τεχνικού προγράμματος που κατατέθηκε χθες ο συγκεντρωτικός προϋπολογισμός για τα τεχνικά έργα του 2007 ανέρχεται στα 75.371.680 ευρώ και αφορά:

– Την ανάδειξη χώρων και περιοχών της πόλης που ήδη έχει αγοράσει ο δήμος.

– Την ενίσχυση των υποδομών κοινωνικής αλληλεγγύης (μελέτες για την κατασκευή δύο βρεφονηπιακών σταθμών, ανακατασκευή Σεράφειου κολυμβητηρίου κλπ).

– Στην ουσιαστική παρέμβαση στο σύστημα διαχείρισης της στάθμευσης (επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος και κατασκευή δύο υπόγειων γκαράζ).

Μείζον πολιτικό ζήτημα τα σκουπίδια

Την πρόθεσή του να αναδείξει τη διαχείριση των απορριμμάτων σε μείζον πολιτικό πρόβλημα, για το οποίο θα ζητήσει ειδική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, εξέφρασε χθες ο νέος δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ 100,3. Ο κ. Κακλαμάνης, που κλήθηκε να σχολιάσει την εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η Αθήνα, όπου η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται με αργούς ρυθμούς λόγω τεχνικών έργων στο νέο κύτταρο της Φυλής, είπε ότι «τα έργα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα ώστε να προλάβουμε να φτιάξουμε και απαραίτητα εργοστάσια, εκτός από απλούς ΧΥΤΑ». Στο ερώτημα αν υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν να επιβάλουν το καθεστώς των ΧΥΤΑ, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι «ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων, ως θεσμικό όργανο, φτιάχτηκε μεν σωστά, αλλά σήμερα πρέπει να αναπροσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα. Δεν μπορεί ο συγκεκριμένος φορέας να έχει ως κορωνίδα της πολιτικής του μόνο τους χώρους υγειονομικής ταφής». «Παράγουμε τα πλουσιότερα σκουπίδια της Ευρώπης», είπε ο κ. Κακλαμάνης, «διότι δεν κάνουμε ανακύκλωση στη βάση και δυστυχώς οι Αθηναίοι, μόνο για το 2006, πλήρωσαν για την αποκομιδή των σκουπιδιών 17 εκατ. ευρώ. Εάν στις περιοχές που έχουν οριοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση -και ορθώς- αντί για ΧΥΤΑ είχαμε ξεκινήσει να φτιάχνουμε εργοστάσια σύγχρονης τεχνολογίας, δεν θα υπήρχε σήμερα πρόβλημα και με σωστή ενημέρωση θα το καταλάβαιναν και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή