Ταραχή από τους ταραξίες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαμάχη μεταξύ του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Βύρωνα Πολύδωρα και του ΣΥΝ ξέσπασε χθες, με επίκεντρο τα τελευταία κρούσματα επιθέσεων ομάδων αντιεξουσιαστών εναντίον αστυνομικών δυνάμεων και άλλων στόχων. Ο κ. Πολύδωρας σε δηλώσεις του ουσιαστικά κατηγόρησε τον ΣΥΝ ότι παρέχει κάλυψη στους αντιεξουσιαστές. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, σε σχέση με επεισόδια που έγιναν τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν ομάδες αναρχικών, χρησιμοποιώντας ως «ορμητήριο» το Πάντειο, προέβησαν σε βανδαλισμούς σε καταστήματα, αυτοκίνητα αλλά και στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Τύπου, ενώ από ρίψη πυροσβεστήρα σε καλώδιο της ΔΕΗ προκλήθηκε διακοπή ρεύματος στην περιοχή. Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι οι νεαροί συμμετείχαν σε εκδήλωση-πάρτι, που διοργανώθηκε στο Πάντειο από τον ΣΥΝ και το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Χθες, ο κ. Πολύδωρας ανέφερε: «Στους νόες κάποιων αρχηγών αυτού του χώρου ή κάποιων παιδιών, υπάρχει νομιμοποίηση της βίας, όπως παρουσιάζεται σε αναρχικά εγχειρίδια. Δεν γίνεται αποδεκτό. Ως εδώ και μη παρέκει. Αν κάποιοι πολιτικοί φορείς τους δίνουν κάλυψη, δεν κάνουν καλά. Ζητώ από τον ΣΥΝ, για παράδειγμα, να πάρει θέση. Αν ευλογεί το πάρτι στο Πάντειο, αν ευλογεί τις επιθέσεις στα Αστυνομικά Τμήματα Παπάγου και Ζωγράφου. Η κοινή γνώμη απαιτεί να είμαστε καθαροί απέναντι στα εγκληματικά φαινόμενα». Η αναφορά αυτή προκάλεσε έντονη αντίδραση του ΣΥΝ που απάντησε με γραπτή ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται: «Ο κ. Πολύδωρας συνεχίζει τον ολισθηρό δρόμο των δηλώσεων, με τις οποίες θέλει να αποδώσει πολιτικές ευθύνες για δήθεν κάλυψη από τον ΣΥΝ σε εκδηλώσεις βίας, ενώ ο ίδιος συνεχίζει την πολιτική της ηθικής και επιχειρησιακής ομπρέλας προς όλες τις πράξεις αυθαιρεσίας και αυταρχισμού των σωμάτων ασφαλείας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Ευθυμίου, αναφερόμενος στο θέμα, έκανε λόγο για «πρωτοφανή εκτροπή του υπουργού Δημόσιας Τάξης, ο οποίος ζητά από κόμμα της αντιπολίτευσης να γίνει «δηλωσίας»». Εκτός από τα επεισόδια στο Πάντειο, το τελευταίο τριήμερο σημειώθηκαν επεισόδια στο Πολυτεχνείο, όταν αργά το βράδυ της Παρασκευής ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε εναντίον της αστυνομικής δύναμης που σταθμεύει έξω από το κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού.

Προχθές τα ξημερώματα, στη Θεσσαλονίκη, περίπου τριάντα νεαροί βγήκαν από τους χώρους του ΑΠΘ και πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ προκαλώντας υλικές ζημιές στα φυλάκια της πύλης Εμπορίου της ΔΕΘ και σε ένα αστικό λεωφορείο.

Είχαν προηγηθεί η επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου και το περιστατικό εξω από το σπίτι του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Α. Παπαληγούρα, ενώ συχνά το τελευταίο διάστημα στόχος επίθεσης από ομάδες αντιεξουσιαστών γίνεται το Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου, κοντά στην Πανεπιστημιούπολη. Ο προβληματισμός που προκαλεί αυτή η κατάσταση είναι εμφανής στα λόγια του κ. Πολύδωρα: «Οι αντιεξουσιαστές δεν πέρασαν ακόμη την κόκκινη γραμμή, αλλά να μην παίζουν με τη φωτιά», τόνισε, προσθέτοντας ότι επιτίθενται σε αστυνομικούς που είναι ένοπλοι και κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα αντιδράσουν. Κατέληξε λέγοντας ότι «λιθορίπτες, βιτρινοθραύστες και καδρονοφόρους, δεν τους θεωρώ οριστικά απολωλότα πρόβατα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή