Δύσπιστοι σε κόμματα και εργατικά σωματεία

Δύσπιστοι σε κόμματα και εργατικά σωματεία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ελληνες εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ενωση περισσότερο από όλους τους άλλους λαούς, εξαιρουμένων των Σλοβένων. Ο βαθμός εμπιστοσύνης φτάνει το 65%, ενώ οι πλέον δύσπιστοι απέναντι στην Ευρώπη είναι οι Βρετανοί με ποσοστό 26% και ακολουθούν οι Σουηδοί και οι Γερμανοί με 38%.

Αν και «έξω πάμε καλά», στα εσωτερικά μέτωπα οι πληγές είναι πολλές, καθώς οι Ελληνες δείχνουν μικρή εμπιστοσύνη σε θεσμούς, όπως τα πολιτικά κόμματα και η κυβέρνηση, ενώ είναι πιο θετικοί απέναντι στη Βουλή.

Το ελληνικό Κοινοβούλιο χαίρει της εμπιστοσύνης του 54% της κοινής γνώμης. Προκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς έντονη δυσπιστία στα εθνικά τους κοινοβούλια εκφράζουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Μόλις το 33% του ευρωπαϊκού μέσου όρου δείχνει εμπιστοσύνη στη Βουλή.

Για την κυβέρνηση

Σχεδόν έξι στους δέκα Ελληνες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, όμως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι κυμαίνονται στα ίδια ποσοστά. Είναι όμως σημαντικό το ποσοστό των Ελλήνων (42%) που δηλώνει ότι εμπιστεύεται την κυβέρνηση, ενώ μόλις το 30% των ευρωπαϊκών λαών εκφράζει εμπιστοσύνη στις εθνικές κυβερνήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ελληνικό δείγμα, εκείνοι που έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, αλλά και στη Βουλή είναι άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.

Ιδιαίτερα δύσπιστη εμφανίζεται η ελληνική κοινή γνώμη απέναντι στα πολιτικά κόμματα, καθώς τρεις στους τέσσερις δηλώνουν ότι δεν τα εμπιστεύονται.

Για κόμματα και σωματεία

Εξίσου αρνητικά απέναντι στον θεσμό των κομμάτων τοποθετούνται και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ερωτηθέντες. Τα εργατικά σωματεία και τα συνδικάτα δεν τυγχάνουν σημαντικής εμπιστοσύνης, καθώς το 55% των Ελλήνων και το 46% των Ευρωπαίων δεν τα αξιολογούν θετικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα για τους συνδικαλιστικούς φορείς στη χώρα μας είναι πιο αρνητική σήμερα σε σχέση με το 2004, αφού το αρνητικό ποσοστό σημείωσε αύξηση οκτώ ποσοστιαίων μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή