Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κεντρικό θέμα τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που θα ανοίξει τον δρόμο για ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, οργανώνεται για σήμερα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας (συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ώρα 12.). Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν φοιτητικοί σύλλογοι, πανεπιστημιακοί καθώς και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, για τη διευκόλυνση των οποίων η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας (από τις 11 π. μ. για τον πρωινό κύκλο σχολείων και από τις 2 μ. μ. για τον απογευματινό).

Για αύριο η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, την ώρα ψήφισης του προϋπολογισμού (περί τις 7 μ. μ.). Τέλος, η ΠΟΣΔΕΠ έχει προαναγγείλει δύο 24ωρες απεργίες για τις 10 και 17 Ιανουαρίου, ημέρες κατά τις οποίες θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή για το άρθρο 16.

Ταυτόχρονα, στο θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 παρενέβη χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολεγίων, τα οποία λειτουργούν και ως παραρτήματα βρετανικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα. Ο Σύνδεσμος διεκδικεί για τα μέλη του ρόλο πανεπιστημίων, αλλά κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς αμφισβητεί ότι μπορεί να υπάρξει μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο.

«Καθημερινώς διαβάζουμε ή ακούμε καθηγητές Πανεπιστημίων και βουλευτές και δημοσιογράφους να μιλούν για την αναθεώρηση του άρθρου 16, η οποία θα οδηγήσει στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Και όλοι αυτοί βιάζονται να προσθέσουν, ότι «πανεπιστήμια θα ιδρύσουν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και όχι βεβαίως οι κακοί κερδοσκόποι ιδιώτες». Και όλοι αυτοί επίσης αναφέρουν, «ότι με μια τέτοια αλλαγή θα καταστεί δυνατός ο έλεγχος των Κολεγίων, τα οποία σήμερα ελέγχονται από μη ελληνικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς πιστοποίησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Και o Σύνδεσμος προσθέτει: «Κατ’ αρχάς είναι εντυπωσιακό, ότι όλοι αυτοί είναι υπέρμαχοι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε όλους τους άλλους τομείς δραστηριότητας από τον πολιτισμό έως τα λιμάνια, από τα νηπιαγωγεία έως τα ΙΕΚ, από τους φούρνους έως τις βιομηχανίες. Επιπλέον, όλοι αυτοί εξυμνούν την προσπάθεια επίτευξης υψηλών νομίμων κερδών από επιχειρηματικές δραστηριότητες και μετέχουν στις βραβεύσεις όσων επιτυγχάνουν τέτοια κέρδη».

Ερωτήματα

Ο Σύνδεσμος Κολεγίων αναρωτιέται πώς μετά την αναθεώρηση του περίφημου άρθρου 16, θα μπορέσει το υπουργείο Εθνικής Παιδείας να ελέγξει τα Κολέγια, τα οποία ανήκουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. «Μήπως σκοπεύει να τους επιβάλλει διαφορετική εταιρική μορφή; Μήπως θα τους ζητήσει από κερδοσκοπικά να γίνουν μη κερδοσκοπικά; Μήπως θα τα κρατικοποιήσει;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή