Στο εδώλιο γιατί έκλεψαν εξοπλισμό από τα ΜΑΤ

Στο εδώλιο γιατί έκλεψαν εξοπλισμό από τα ΜΑΤ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας η δίκη με κατηγορούμενους τους Γιώργο Καλαϊτζίδη, Παναγιώτη Ασπιώτη και Πέτρο Καρασαρίνη, οι οποίοι κατηγορούνται για την υπόθεση των κλεμμένων ασπίδων των ΜΑΤ αλλά και για συμμετοχή σε εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν τον Ιούλιο του 2005 έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ μεταξύ ομάδας αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, σε βάρος των οποίων αποδίδονται αδικήματα όπως έκρηξη κατ’ εξακολούθηση, διακεκριμένη οπλοκατοχή, σύσταση συμμορίας κ.ά. φέρεται ότι πραγματοποιούσαν επιθέσεις κατά αστυνομικών και αποσπούσαν ασπίδες και άλλα υλικά. Μάλιστα σε τραπεζική θυρίδα του Παν. Ασπιώτη βρέθηκαν 100 σφαίρες. Αρχικά τούς είχαν αποδοθεί κατηγορίες βάσει των διατάξεων του αντιτρομοκρατικού νόμου, ωστόσο στη συνέχεια αυτές κατέρρευσαν ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών και ως εκ τούτου δικάζονται για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Χθες, κατά την εκφώνηση της υπόθεσης εντός αλλά και εκτός της δικαστικής αίθουσας, πέραν των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων ήταν συγκεντρωμένα περίπου 100 άτομα, προερχόμενα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, τα οποία σε ένδειξη συμπαράστασης φώναζαν συνθήματα όπως «οι δίκες θα γίνουν του κράτους καταδίκες» κ.ά. Συνθήματα φώναζε όμως και ο κατηγορούμενος Γ. Καλαϊτζίδης, ο μοναδικός εκ των τριών που κρατείται προσωρινά.

Μετά τη λήξη της διαδικασίας, δέκα κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον περιπολικού, το οποίο διερχόταν από τη συμβολή των οδών Μαυρομματαίων και Ευελπίδων.

Πέραν αυτής της δίκης, ωστόσο, οι δύο από τους τρεις κατηγορούμενους, οι Καλαϊτζίδης και Καρασαρίνης θα ξαναβρεθούν στο εδώλιο καθώς τον Μάιο αναμένεται να εκδικαστεί στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας αγωγή που έχει καταθέσει σε βάρος τους το ελληνικό Δημόσιο. Το Δημόσιο ζητεί αποζημίωση 3.504 ευρώ για τις κλεμμένες ασπίδες, για υλικά που καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια της συμπλοκής με την ομάδα των αντιεξουσιαστών, αλλά και για υλικά που καταστράφηκαν από ρίψη βόμβας μολότοφ. Ητοι, το Δημόσιο ζητεί αποζημίωση για τρία υπηρεσιακά κράνη που κοστολογούνται 300 ευρώ έκαστο, επτά προσωπίδες αερίων (105 ευρώ), έξι πλαστικές ασπίδες ΜΑΤ (88 ευρώ), ένα πυροσβεστήρα (40 ευρώ) 12 δακρυγόνες χειροβομβίδες (40,50 ευρώ) και δύο σακίδια μεταφοράς χημικών ουσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή