Συγκρούσεις μοναχών στο Αγιον Ορος

Συγκρούσεις μοναχών στο Αγιον Ορος

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ενώ η χριστιανική κοινωνία ετοιμάζεται να υποδεχθεί σε ατμόσφαιρα γαλήνης και καταλλαγής τον Θεό της ειρήνης και της αγάπης, στον κατ’ εξοχήν τόπο της προσευχής και της ησυχίας, το Αγιον Ορος, πρωτοφανή επεισόδια, ξένα προς την προαιώνια παράδοσή του, συγκλονίζουν την ήρεμη μοναστική κοινωνία. Χθες το πρωί στις Καρυές μοναχοί συνεπλάκησαν αγρίως για την κυριότητα ενός κονακίου, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις εξ αυτών να διακομιστούν με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο Πολυγύρου! Κατά τη συμπλοκή χρησιμοποιήθηκαν ρόπαλα, πέτρες, σιδηρολοστοί και πυροσβεστήρες από τα οποία υπέστη σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση ένας εκ των μοναχών, ενώ άλλοι τρεις εκτός από τους μώλωπες εμφάνισαν και αναπνευστικά προβλήματα από την κατασβεστική σκόνη των πυροσβεστήρων.

Εως το βράδυ οι αρχές δεν είχαν προβεί σε συλλήψεις, αλλά οι πληροφορίες της «Κ» από το δικαστικό μέγαρο στη Θεσσαλονίκη ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται να σχηματιστούν δικογραφίες και να ασκηθούν διώξεις για τα θλιβερά γεγονότα, που πάντως είναι απόρροια της χαίνουσας πληγής του Εσφιγμενικού ζητήματος που ταλαιπωρεί επί δεκαετίες την αγιορείτικη κοινωνία χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα ελπίδα επούλωσής της. Τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν στο κτίριο του αντιπροσωπείου της Εσφιγμένου, το οποίο φρουρούν φανατικοί ζηλωτές μοναχοί, προκειμένου να αποτρέψουν την εγκατάσταση εκεί, της συνοδείας μοναχών που έχει εκλέξει η Ιερά Κοινότητα στην θέση των Εσφιγμενιτών που έχουν κηρυχθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο παράνομοι και σχισματικοί.

Γύρω στις 7.30 π.μ. τέσσερις εκ των νομιμοφρόνων μοναχών πήγαν στο κτίριο και επιχείρησαν να παραβιάσουν την πόρτα του κτιρίου ώστε να τοποθετήσουν εργαλεία, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν στη συνέχεια στις εργασίες κατασκευής άλλου κονακίου στον αυλόγυρο.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους πήγαν να λειτουργήσουν στο ναΐδριο της αυλής, αλλά οι Εσφιγμενίτες τους επετέθησαν και μάλιστα συνέλαβαν ως «όμηρο» έναν εξ αυτών τον οποίο κακοποίησαν…

Οταν δε αυτοί επιχείρησαν να τον απελευθερώσουν, η συμπλοκή γενικεύθηκε, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί. Κατά την εκδοχή των ζηλωτών, ωστόσο, τα επεισόδια άρχισαν όταν οι μοναχοί που βρίσκονταν στο κονάκι προσπάθησαν να… αποκρούσουν τους εισβολείς.

Ανεξαρτήτως του ποιος «αναμάρτητος» έβαλε πρώτος τον λίθο στο κεφάλι του «αμαρτωλού», μια ακόμη πράξη στο σίριαλ της Εσφιγμένου τελέσθηκε στις Καρυές όπου πλέον έχει μεταφερθεί η σύγκρουση για το αιρετικό μοναστήρι του Αθω, στο οποίο παραμένουν απομονωμένοι γύρω στους 100 ακραίους παλαιοημερολογίτες που έχουν διακόψει τις σχέσεις τους με τον Πατριάρχη -θεωρώντας τον περίπου όργανο του Πάπα- και τις επίσημες αγιορείτικες αρχές.

Απειλούν δε πως εάν επιχειρηθεί η βίαιη απομάκρυνσή τους θα βάλουν φωτιά στη μονή και θα καούν μαζί της! Η «καυτή πατάτα» τώρα έχει περιέλθει στην πολιτεία που θα πρέπει να στείλει την αστυνομία για να τους βγάλει αφού κατέχουν παράνομα τη μονή. Ποιος όμως θα αναλάβει μια τέτοια ευθύνη όταν οι ζηλωτές απειλούν με ολοκαύτωμα;

Παραμονές της τελευταίας επίσκεψης του κ. Βαρθολομαίου στο Αγιον Ορος ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Κασσίμης πραγματοποίησε μυστική αποστολή στην Εσφιγμένου σε μια προσπάθεια να προλάβει ανεπιθύμητες εξελίξεις. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν αποφασισμένος να θεμελιώσει με την ευκαιρία ένα νέο κονάκι στις Καρυές για τη νόμιμη συνοδεία και μάλιστα στον αυλόγυρο του κτιρίου, όπου στεγάζεται το αντιπροσωπείο της Εσφιγμένου, και φρουρείται από γεροδεμένους ζηλωτές.

Ο κίνδυνος να προκληθούν επεισόδια και να τιναχθεί η επίσκεψη του Πατριάρχη στον αέρα ήταν ορατός και μάλιστα στις Καρυές είχαν καταφθάσει επτά διμοιρίες των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. και δύο εισαγγελείς, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για θέματα Αγίου Ορους, κ. Β. Φλωρίδης. Ο κ. Κασίμης έλαβε τη διαβεβαίωση από τον ηγούμενο της Εσφιγμένου Μεθόδιο ότι οι φρουροί του αντιπροσωπείου δεν θα αντιδράσουν στην τελετή θεμελίωσης αρκεί να μην επιχειρηθεί η βίαιη έξωσή τους, όμως ο κ. Φλωρίδης στο περιθώριο της λαμπρής υποδοχής πίεζε να «τελειώνουμε με το κονάκι τώρα που έχουμε εδώ τις ειδικές δυνάμεις». Ο εισαγγελέας λειτούργησε με τη δική του λογική, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι εάν δεν αποκατασταθεί η νομιμότητα «θα έχουμε κάθε μέρα επεισόδια». Η εξέλιξη μπορεί να τον δικαίωσε, αλλά και ο καθ’ ύλην πολιτικός υπεύθυνος για το Αγιον Ορος χειρίστηκε τότε ψύχραιμα το κρίσιμο θέμα. Διότι τι θα γινόταν εάν κατά την παρουσία του κ. Βαρθολομαίου στις Καρυές έκαναν τον γύρο του κόσμου εικόνες μοναχών να δέρνονται με αστυνομικούς;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή