Τα 5,4 Ρίχτερ ανησύχησαν τις Σποράδες

Τα 5,4 Ρίχτερ ανησύχησαν τις Σποράδες

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι επιστήμονες μετά την ισχυρή σεισμική δραστηριότητα, χθες το βράδυ στον υποθαλάσσιο χώρο βόρεια της Σκοπέλου. Σεισμός μεγέθους 5,4 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8.30 μ. μ. ανησύχησε τους κατοίκους, τόσο της Σκοπέλου όσο και της Σκιάθου όπου έγινε έντονα αισθητός χωρίς ωστόσο να αναφερθούν προβλήματα ή ζημιές.

Η δόνηση προερχόταν από απόσταση βορειοανατολικά της Αθήνας και το επίκεντρό της εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο, βόρεια της Σκοπέλου, περιοχή που βρίσκεται κοντά στη δυτική απόληξη του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις τα 5,4 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, εφόσον σημειώθηκαν αρκετοί μετασεισμοί μικρότερης κλίμακας, ωστόσο η εξέλιξη του φαινομένου κατά τα επόμενα δύο 24ωρα θα ξεκαθαρίσει την εικόνα για το γεγονός.

Οπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ισχυρότερη από τις χθεσινές σεισμικές δονήσεις, έγινε στις 8.30 μ. μ. και είχε μέγεθος 5,4 Ρίχτερ. Ωστόσο είχε προηγηθεί σεισμική δόνηση, μιάμιση ώρα νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 7.03 μ. μ. μεγέθους 4,2 Ρίχτερ, ενώ ακολούθησε πλήθος ισχυρών μετασεισμών, οι οποίοι όμως είχαν μικρότερο μέγεθος των 5,4 Ρίχτερ.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Σκόπελο και σε όλα τα νησιά των Σποράδων, καθώς επίσης και στην Εύβοια αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα, τη Θεσσαλονίκη, τη Μαγνησία και τον νομό Αττικής. Ευτυχώς, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί. Ωστόσο, σαφή εικόνα για το αν υπήρξαν ζημιές και την έκταση αυτών αναμένεται να υπάρξει με το πρώτο φως της ημέρας.

Αν και η περιοχή δεν έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς στο κοντινό παρελθόν (σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακος Ρίχτερ καταγράφεται τον 19ο αιώνα και συγκεκριμενα το 1868), οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά το φαινόμενο.

«Είναι νωρίς για να έχουμε πλήρη γνώση εάν τα 5,4 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, ανέφερε χθες το βράδυ στην «Κ» ο γεωλόγος – ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κ. Θανάσης Γκανάς. «Τον ισχυρό σεισμό ακολούθησε πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα και αυτό αποτελεί μια ένδειξη ότι τα 5,4 Ρίχτερ ήταν το κύριο γεγονός. Σαφή εικόνα θα έχουμε ωστόσο μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή