Οι αστυνομικοί στήνουν… οδοφράγματα

Οι αστυνομικοί στήνουν… οδοφράγματα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωρα 9.30 μ.μ., Πατησίων και Θήρας, στην Κυψέλη. Ενα περιπολικό της αστυνομίας, που κινείται στην Πατησίων με κατεύθυνση προς Πατήσια, ανάβει φλας για να στρίψει δεξιά στην οδό Θήρας. Ακινητοποιείται, διότι ο δρόμος είναι κλεισμένος μ’ ένα αυτοσχέδιο οδόφραγμα. Πλαστικά εμπόδια, σαν αυτά που χρησιμοποιούνται σε σημεία εκτέλεσης έργων για παρακάμψεις, κλείνουν την οδό Θήρας. Από το πεζοδρόμιο δίπλα στο αυτοσχέδιο οδόφραγμα πετιέται ένας αστυνομικός, οπλισμένος με αυτόματο, «αόρατος» μέχρι εκείνη τη στιγμή στις σκιές. Ο αστυνομικός παραμερίζει τα εμπόδια, ανοίγοντας δίοδο για να περάσει το περιπολικό, το οποίο κατευθύνεται μερικές δεκάδες μέτρα πιο πάνω, στο κτίριο όπου στεγάζεται η Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών και το Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης.

Ο αστυνομικός επανατοποθετεί τα εμπόδια, κλείνοντας εκ νέου τον δρόμο και επιστρέφει στη θέση του, στο σκοτεινό σημείο του πεζοδρομίου. Οι οδηγοί των διερχόμενων οχημάτων, όσοι θα ήθελαν να στρίψουν στην οδό Θήρας, φθάνοντας στο σημείο βλέπουν τον δρόμο κλειστό, πιθανόν θεωρούν ότι κάποια έργα γίνονται και συνεχίζουν ευθεία για να στρίψουν από κάποιο άλλο δρόμο προκειμένου να φθάσουν στον προορισμό τους.

Τι είναι όμως αυτό το οδόφραγμα στην οδό Θήρας, το οποίο επιτηρεί αστυνομικός; Πρόκειται για οδόφραγμα που έχει στηθεί από την αστυνομία, για να προστατευθεί το κτίριο της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης και το Αστυνομικό Τμήμα από ενδεχόμενη «επιδρομή» αναρχικών, ανάλογη με εκείνη που έγινε πριν από περίπου 10 ημέρες με στόχο το Α.Τ. Παπάγου. Το συγκεκριμένο Αστυνομικό Τμήμα δεν είναι το μοναδικό στο οποίο λαμβάνονται αντίστοιχα μέτρα. Οπως αναφέρει μιλώντας στην «Κ» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται σε μια σειρά από Αστυνομικά Τμήματα στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για τα Τμήματα Συντάγματος, Ακροπόλεως, Ομονοίας, Εξαρχείων, Αγίου Παντελεήμονα, Παγκρατίου και, φυσικά, Κυψέλης. «Μετά την επίθεση στο Α.Τ. Παπάγου αποφασίσαμε τη λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας στα μεγάλα Αστυνομικά Τμήματα, με σκοπό να αποτρέψουμε ανάλογη επίθεση σε κάποιο άλλο Τμήμα. Παρακολουθώντας τους «διαλόγους» αντιεξουσιαστών μέσω ιστοσελίδων, είδαμε αναφορές για σχεδιασμό και άλλων τέτοιων επιθέσεων εναντίον Τμημάτων και πήραμε κάποια μέτρα.

Στα σημεία που επιτρέπεται, όπου οι δρόμοι μπροστά στα Τμήματα έχουν αρκετό εύρος, τα εμπόδια τοποθετούνται, ώστε να κλείνουν μέρος του δρόμου, μία λωρίδα κυκλοφορίας μπροστά στο Τμήμα, ώστε να μην μπορούν να διέλθουν από απόσταση βολής με μοτοσικλέτες και να πετάξουν βόμβες μολότοφ, όπως έγινε στου Παπάγου. Οπου οι δρόμοι είναι στενοί, όπως στο Τμήμα Κυψέλης, κλείνουν εντελώς στο οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται το Τμήμα», αναφέρει ο ίδιος αξιωματικός. Παράλληλα, όπως προσθέτει, τα Τμήματα αυτά ενισχύονται, κυρίως στη διάρκεια της νύχτας, με επιπλέον αστυνομική δύναμη, με διμοιρίες των ΜΑΤ, ώστε ακόμη κι αν, παρά τον οδικό αποκλεισμό, κάποιοι επιχειρήσουν και καταφέρουν να σπάσουν τα αυτοσχέδια οδοφράγματα και προσεγγίσουν, να υπάρχουν αρκετές δυνάμεις ώστε να τους αποκρούσουν και να τους συλλάβουν. Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ και τις επόμενες ημέρες, καθώς η περίοδος θεωρείται «φορτισμένη», λόγω και της συνεχιζόμενης δίκης για την υπόθεση κλοπής ασπίδων από αστυνομικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή