Διευρύνεται ο κύκλος των επίορκων

Διευρύνεται ο κύκλος των επίορκων

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν Δεκέμβριος του 2004 όταν άρχισαν οι πρώτοι ψίθυροι για φαινόμενα διαφθοράς, χρηματισμούς δικαστών, αλλά και στημένες συνθέσεις δικαστηρίων. Τους μήνες που ακολούθησαν, οι αποκαλύψεις για υποθέσεις διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης ήταν καταιγιστικές και «τροφοδοτούσαν» συνεχώς με στοιχεία την έρευνα που ξεκίνησε σε ανώτατο επίπεδο από τον τότε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά.

Ακριβώς δύο χρόνια μετά, η έρευνα για το λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Η ανάκριση έχει πλέον επεκταθεί και στην υπόθεση του χρηματιστηρίου καθώς ερευνώνται εκ νέου όσες δικογραφίες δεν έχουν τελεσιδικήσει, ενώ ο συσχετισμός των δύο υποθέσεων έχει αυξήσει σημαντικά τα υπό έρευνα πεδία. Περαιτέρω, μετά την παραγγελία ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για παρατυπίες που αφορούν την ανάκριση του χρηματιστηριακού σκανδάλου, ο συνολικός αριθμός των εμπλεκομένων, δικαστών, δικηγόρων, επιχειρηματιών, εισαγγελέων, εκτιμάται ότι θα αγγίξει τους εκατό.

Τα «κεντρικά» πρόσωπα

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κακουργήματα και πλημμελήματα σε βάρος 33 δικαστών και περίπου 30 δικηγόρων, 13 άτομα έχουν απολυθεί από το δικαστικό σώμα, 14 άτομα έχουν τεθεί σε προσωρινή αργία, ενώ έχουν ασκηθεί και 49 πειθαρχικές διώξεις.

Ως «κεντρικά» πρόσωπα της υπόθεσης του παραδικαστικού κυκλώματος αναδεικνύονται μέχρι στιγμής ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, ο πρώην πρόεδρος Πρωτοδικών Ευάγγελος Καλούσης, καθώς και η πρώην πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία, η οποία παραμένει καταζητούμενη. Μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για αποφυλάκιση της κατηγορούμενης πρώην ανακρίτριας Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια, του δικηγόρου Γιώργου Νικολακόπουλου και του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη, προσωρινώς κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού παραμένει ο Ευ. Καλούσης, ενώ 25ετή κάθειρξη εκτίει ο πρώην πρόεδρος Πρωτοδικών Λεωνίδας Στάθης. Κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι και ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Μαντούβαλος, για τον οποίο οι εφέτες ανακριτές ζήτησαν και «πέτυχαν» δύο φορές άρση της ασυλίας του.

Οι δίκες

Ενώ η ανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη, τον τελευταίο χρόνο, δύο υποθέσεις έχουν εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό. Κατηγορούμενοι σε αυτές ο πρώην δικαστής Ευ. Καλούσης, που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών για το αδίκημα της δωροδοκίας σε υπόθεση ναρκωτικών αλλά και ο πρώην πρόεδρος Πρωτοδικών Λεωνίδας Στάθης, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών για δέκα περιπτώσεις δωροδοκίας και ισάριθμες περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ποινές επεβλήθησαν και σε επτά από τους δέκα συγκατηγορουμένους του δικηγόρους.

Επιπλέον, ενώπιον του Συμβούλιου Εφετών εκκρεμεί πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Κυριάκου Καρούτσου, με την οποία ζητείται η παραπομπή σε δίκη του Ευ. Καλούση (αφορά την κύρια δικογραφία της φερόμενης εμπλοκής του στο παραδικαστικό κύκλωμα), της Κ. Μπουρμπούλια, καθώς και εννέα ακόμη ατόμων δικηγόρων και επιχειρηματιών για αδικήματα που άπτονται του παραδικαστικού κυκλώματος.

Κατά πληροφορίες, στην παρούσα φάση οι εφέτες ανακριτές έχουν ήδη αποστείλει κλήσεις προς απολογία σε 20 άτομα, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκονται στο σκέλος της υπόθεσης που αφορά την καταζητούμενη πρώην πρωτοδίκη Αντωνία Ηλία. Εξ αυτών περίπου 10 «συνδέονται» για πρώτη φορά με την υπόθεση. Παράλληλα, στο πλαίσιο επανεξέτασης όσων από τις δικογραφίες του σκανδάλου του χρηματιστηρίου δεν έχουν τελεσιδικήσει, ερευνώνται ενδεχομένως οι χειρισμοί μελών συνθέσεων δικαστικών συμβουλίων που εξέδωσαν -βάσει των στοιχείων που είχαν συγκεντρωθεί από την τότε ανακρίτρια Κ. Μπουρμπούλια- απαλλακτικά βουλεύματα εισαγγελέων, δικηγόρων αλλά και επιχειρηματιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή