Περιορισμένα κονδύλια για το περιβάλλον

Περιορισμένα κονδύλια για το περιβάλλον

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2006 ήταν για το ΥΠΕΧΩΔΕ η χρονιά των μεγάλων σχεδίων: επανέναρξη του Εθνικού Κτηματολογίου, επαναφορά της εκτροπής του Αχελώου, διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό, προώθηση ανάπλασης στο Ελληνικό, θέσπιση εθνικών πάρκων… Δυστυχώς, πολλά από τα σχέδια αυτά, παρά τις εντυπωσιακές τους ανακοινώσεις παραμένουν στα χαρτιά ή προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, όπως άλλωστε και η απορροφητικότητα κονδυλίων για το περιβάλλον (χαρακτηριστικά, η απορρόφηση για έργα περιβαλλοντικής προστασίας και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής είναι μόλις στο 36%). Ο σημερινός υπουργός ΠΕΧΩ ΔΕ συνεχίζει την «παράδοση» των προκατόχων του που ήταν κατά βάση υπουργοί ΔΕ (δημοσίων έργων)… με ολίγη από ΠΕΧΩ (περιβάλλον, χωροταξία). Αποτέλεσμα είναι τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα, να παραμένουν. Στον λίγο χρόνο που απομένει, ο κ. Σουφλιάς θα πρέπει να αποδείξει αν θα αφήσει την προσωπική του σφραγίδα στα φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα ή θα γινει και αυτός άλλος ένας υπουργός που «πέρασε, αλλά δεν ακούμπησε»…

Ορισμένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της περασμένης χρονιάς ήταν:

Κτηματολόγιο. Το καλοκαίρι ψηφίζεται ο ν. 3481 για το κτηματολόγιο, που ορίζει τη θέσπιση τριών νέων τελών και την απλούστευση της διαδικασίας κτηματογράφησης, αλλά αφήνει εκτός την «καυτή πατάτα» των δασικών χαρτών και του αιγιαλού. Εκτοτε τα πράγματα μένουν στάσιμα.

Αχελώος. «Σφήνα» στον νόμο για το κτηματολόγιο ο Θεσσαλός υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προωθεί την εκτροπή του Αχελώου, χρησιμοποιώντας διάφορα νομοθετικά «τρυκ» για να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις του ΣτΕ και προτάσσοντας το επιχείρημα της ύδρευσης των θεσσαλικών πόλεων. Τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ προκάλεσαν τη μήνιν των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και όλων των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, που προσέφυγαν στις 14 Νοεμβρίου στο ΣτΕ ζητώντας την (3η συνεχή) ακύρωση της εκτροπής.

Βοτανικός. Στον «πολυ-νόμο» για το κτηματολόγιο περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση για τη μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκού από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας στον Βοτανικό και τη διπλή ανάπλαση των δύο περιοχών. Ο Δήμος Αθηναίων και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ιδρύουν την εταιρεία «Διπλή Ανάπλαση» για να φέρει σε πέρας το εγχείρημα· τα νέα ανεβάζουν στα ύψη τις τιμές των ακινήτων στην περιοχή, ενώ η εταιρεία «Μπάμπης Βωβός» σπεύδει να αγοράσει το «φιλέτο» της ΕΤΜΑ για τη δημιουργία ενός τεράστιου εμπορικού κέντρου. Ταυτόχρονα εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις: από επιχειρηματίες που αναγκάζονται σε μετεγκατάσταση και από μικροϊδιοκτήτες, των οποίων η γη θα απαλλοτριωθεί (οι τελευταίοι κατέθεσαν και προσφυγές στο ΣτΕ). Τελικά στις 7 Δεκεμβρίου τα σχέδια ανάπλασης εγκαταλείπονται, με τη δρομολόγηση μόνο όσων έργων συνδέονται άμεσα με την κατασκευή του γηπέδου.

Θριάσιο. Στις 4 Απριλίου η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωδικαστήριο για τη ρύπανση του κόλπου της Ελευσίνας για δεύτερη φορά, καθώς απέτυχε να κατασκευάσει αποχετευτικό δίκτυο και βιολογικό καθαρισμό στην περιοχή. Η ΕΥΔΑΠ ξεκινάει καθυστερημένα αγώνα δρόμου, προκειμένου να αποφευχθεί ένα βαρύτατο πρόστιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή