Χωρίς ισολογισμό ένα στα τρία νοσοκομεία

Χωρίς ισολογισμό ένα στα τρία νοσοκομεία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα στα τρία νοσοκομεία δεν πρόκειται να εκδώσει ισολογισμό για το τρέχον έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου το ΕΣΥ ταλανίστηκε από τις αποκαλύψεις για σκάνδαλα στις προμήθειες. Παράτυποι διαγωνισμοί με «φωτογραφικούς» όρους, αλλά και υπερτιμολογήσεις υλικών μέσω ενδιάμεσων εταιρειών σε τρίτες χώρες, είναι ορισμένα μόνο από τα στοιχεία που αποκάλυψαν οι έλεγχοι των τελευταίων δύο ετών του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου ελληνικό νοσοκομείο έχει αγοράσει υλικό οστεοσύνθεσης σε τιμή κατά 1.600% υψηλότερη από την αρχική τιμή με την οποία αγοράζει η κυπριακή εταιρεία που μεταπωλεί στον Ελληνα προμηθευτή.

Ελλειψη προσωπικού

Οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και η «υπερφόρτωση» των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με ασθενείς, λόγω της απουσίας οργανωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μηχανισμών ελέγχου των υπηρεσιών των νοσοκομείων, είναι ορισμένα ακόμη από τα μεγάλα «αγκάθια» του ΕΣΥ που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια και του 2006.

Για άλλη μια χρονιά δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού μη ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία. Οι νέες προσλήψεις που έγιναν -από διαγωνισμούς προηγούμενων ετών που εκκρεμούσαν- είναι φυσικό να μην μπορέσουν να καλύψουν τα κενά. Υπολογίζεται ότι για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων χρειάζονται επιπλέον 25.000 άτομα μη ιατρικού προσωπικού, ενώ καθ’ έτος καταγράφονται 1.200-1.300 αποχωρήσεις.

Λόγω έλλειψης προσωπικού παραμένουν κλειστές τουλάχιστον 180 έτοιμες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας δημοσίων νοσοκομείων, ενώ νέα σχετικά νοσοκομεία δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Επιπλέον, ο εξοπλισμός των νοσοκομείων δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες λίστες αναμονής για εξετάσεις.

Ειδικά το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών αναμένεται να οξυνθεί ακόμη περισσότερο όταν εφαρμοστεί το νέο ωράριο γιατρών του ΕΣΥ, που ορίζεται από προεδρικό διάταγμα, το οποίο με τη σειρά του υιοθετεί κοινοτική οδηγία. Το νέο ωράριο (48 ώρες ανώτερος χρόνος εβδομαδιαίας απασχόλησης για τους ειδικευμένους και 58 ώρες για τους ειδικευόμενους) αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στο πρόγραμμα εφημεριών των νοσοκομείων και ως λύση προτείνεται η πρόσληψη επιπλέον ιατρικού προσωπικού. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας θα προβεί στην αναστολή για ένα εξάμηνο της εφαρμογής του Π.Δ. -θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του επόμενου έτους-, προκειμένου να γίνουν προσλήψεις γιατρών.

Στο μεταξύ, άλλη μια χρονιά πέρασε χωρίς να γίνει κάτι ουσιαστικό για τη δημιουργία Ενιαίου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα αποτελέσει ανάσα για τα νοσοκομεία (σε αυτά καταφεύγουν οι πολίτες ακόμη και για μικρά προβλήματα υγείας, προκαλώντας τη συμφόρησή τους) και θα κάνει πιο εύκολη για τους ασθενείς την πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα και την επιλογή γιατρού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτες που έχει παρουσιάσει η «Κ» καταδεικνύουν ότι το 25% των ηλικιωμένων με κακή υγεία δεν χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των νοσοκομείων, αφού οι λίστες αναμονής και τα «φακελάκια» δεν τους το επιτρέπουν, ενώ μόλις οι μισοί Ελληνες θεωρούν ότι έχουν δυνατότητα επιλογής γιατρού. Ετσι, δεν είναι λίγοι όσοι επιλέγουν την ιδιωτική υγεία, και πρέπει να σημειωθεί ότι το 47% των συνολικών δαπανών υγείας στη χώρα μας είναι άμεσες πληρωμές που καταβάλλουν τα νοικοκυριά σε ιδιώτες γιατρούς, οδοντιάτρους και υπηρεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή