Ηρωική επιχείρηση σωτηρίας Αλβανών ναυτικών στη Γαύδο

Ηρωική επιχείρηση σωτηρίας Αλβανών ναυτικών στη Γαύδο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσιο τέλος είχε αργά χθες το απόγευμα η περιπέτεια των οκτώ Αλβανών ναυτικών του φορτηγού πλοίου «Cyprus», με σημαία Αλβανίας, το οποίο είχε προσαράξει από προχθές το βράδυ σε ακτή της Γαύδου λόγω καιρικών συνθηκών.

Υστερα από πολύωρη επιχείρηση σωτηρίας και υπό ακραίες καιρικές συνθήκες οι οκτώ Αλβανοί ναυτικοί που είχαν βγει από το σκάφος και βρίσκονταν σε απόκρημνο σημείο της ακτής περισυνελέγησαν σώοι και με ελικόπτερο τύπου Super puma, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σούδας. Η επιχείρηση, όπως έγινε γνωστό, παρουσίασε πολλές δυσκολίες και λόγω του απόκρημνου της ακτής αλλά και λόγω των ανέμων εντάσεως 8 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή. Τελικώς, με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένης ομάδας της ΕΜΑΚ, που έφθασε στην περιοχή από την Αθήνα, οι Αλβανοί ναυτικοί, σώοι, ανέβηκαν στο ελικόπτερο και μεταφέρθηκαν στη Σούδα.

Το πλοίο τους είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου προχθές στις 22.55 ενώ έπλεε ανοιχτά των δυτικών ακτών της Γαύδου. Παράλληλα, άνευ ουσίας αποδείχθηκε ο συναγερμός που σήμανε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας σχετικά με την τύχη του μικρού τουρκικού φορτηγού πλοίου «UGUR». Προχθές το απόγευμα μέσω κινητού τηλεφώνου, στον αριθμό εκτάκτου ανάγκης 112, ελήφθη σήμα κινδύνου από το σκάφος ενώ έπλεε σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από τη Ρόδο. Αμέσως στην περιοχή πέταξε ελικόπτερο Super puma, το οποίο εντόπισε το σκάφος, αλλά ο πλοίαρχός του ενημέρωσε το πλήρωμα του ελικοπτέρου ότι το σήμα κινδύνου εστάλη χωρίς την έγκρισή του, ότι δεν υπήρχε κίνδυνος και ότι το σκάφος κατευθυνόταν προς τον κόλπο Λάρδου Ρόδου, όπου κατέπλευσε προχθές το βράδυ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή