Πυρά Γ. Παπανδρέου για το ΕΣΥ από το Παίδων

Πυρά Γ. Παπανδρέου για το ΕΣΥ από το Παίδων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον χώρο του ΕΣΥ επέλεξε χθες για να ασκήσει δριμεία κριτική στο κυβερνητικό έργο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Την ίδια έκφραση χρησιμοποίησε για να χαρακτηρίσει την κατάσταση στην οποία παρέλαβε το ΕΣΥ η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να συστρατευτεί στην υιοθέτηση ενιαίας εθνικής στρατηγικής για την Υγεία.

Χθες, ο κ. Παπανδρέου συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο Υγείας και Πρόνοιας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστο Πρωτόπαπα και τον γραμματέα του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας κ. Μανώλη Σκουλάκη, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου συναντήθηκε με τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Γιώργο Γιαννόπουλο και εκπροσώπους του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Επιπλέον, συνομίλησε με γονείς παιδιών-ασθενών και άκουσε τα παράπονά τους για τον μεγάλο χρόνο αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου που φτάνει και τις τρεις ώρες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη, εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι γιατροί και το λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, και τόνισε «οι δυσκολίες έχουν μεγεθυνθεί, διότι υπάρχει απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας με τη συστηματική υποχρηματοδότηση τα τελευταία τρία χρόνια και την τεράστια έλλειψη προσωπικού». Σημειώνεται ότι 179 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού του νοσοκομείου είναι κενές. Είναι ενδεικτικό ότι λόγω των ελλείψεων στο τμήμα που νοσηλεύονται τα πρόωρα νεογνά δουλεύουν ανά βάρδια τρεις νοσηλεύτριες για 30 θερμοκοιτίδες.

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι δεν γίνονται οι απαραίτητες κρίσεις των γιατρών και προσλήψεις και δεν υπάρχουν οι απαραίτητες πιστώσεις, με αποτέλεσμα, όπως είπε, το ΕΣΥ να μην εγγυάται την ποιότητα και την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Τέλος, δεσμεύθηκε για τομές στην Υγεία σε επίπεδο χρηματοδότησης αλλά και λειτουργίας, ώστε «να υπάρχει ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας, που θα δίνει τις απαραίτητες υπηρεσίες στον κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική του ικανότητα».

Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Υγείας, ο οποίος δήλωσε ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σίγουρα είδε από κοντά τους χώρους, όπου καθημερινά γιατροί και νοσηλευτές δίνουν τη μάχη της υγείας με αυταπάρνηση και ανθρωπιά. Θα διαπίστωσε, ωστόσο, και τον άλλον αγώνα που δίνει η κυβέρνησή μας για αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο παραλάβαμε απαξιωμένο και ξεπερασμένο από τους καιρούς και τις νέες ανάγκες. Και ελπίζουμε να δεχθεί την πρότασή μας για υιοθέτηση επιτέλους εθνικής στρατηγικής για την υγεία». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αβραμόπουλος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι το ΕΣΥ έχει φτάσει πλέον στα όριά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή