Τεράστιος τζίρος λόγω… ανασφάλειας

Τεράστιος τζίρος λόγω… ανασφάλειας

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μακάρι να μην ήταν έτσι, αλλά, δυστυχώς, οι δουλειές μας πάνε πολύ καλά. Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί». Στις ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι, που κάνουν «χρυσές δουλειές», αναζητούν όλο και περισσότεροι Ελληνες το αντίδοτο στον φόβο που έχουν προκαλέσει τα αυξημένα κρούσματα διαρρήξεων και η ελλιπής αστυνόμευση. Με συστήματα συναγερμού, κάμερες παρακολούθησης, θωρακισμένες πόρτες, ακόμα και με «επιστράτευση» ιδιωτικών φρουρών, προσπαθούν να κρατήσουν τους επίδοξους κακοποιούς μακριά από τις ιδιοκτησίες τους.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για τις υπηρεσίες τους – σε τέτοιο βαθμό που, σε ορισμένες περιπτώσεις, «διώχνουν» πελάτες. Την ίδια στιγμή, πολλαπλασιάζονται οι δήμοι της χώρας που εναποθέτουν την ασφάλεια της περιοχής τους σε ιδιώτες.

«Η αστυνόμευση είναι ανεπαρκής και ο κόσμος αισθάνεται ανασφαλής», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο δήμαρχος Νέας Μάκρης κ. Ιορδάνης Λοΐζος. «Η δημοτική αρχή δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορη. Εκπονήσαμε μελέτη για την ανάθεση της φύλαξης της πόλης σε ιδιωτική εταιρεία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομική επιβάρυνση για κάθε κατοικία δεν θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ/μήνα.

Δημοτική αστυνομία

Σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στη Φιλοθέη, η δημοτική αρχή προσανατολίζεται στη σύσταση δημοτικής αστυνομίας, προκειμένου να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. «Το ζητάει επίμονα ο κόσμος, ακόμα κι αν χρειαστεί να αυξήσουμε τη φορολογία», σημειώνει στην «Κ» ο δήμαρχος της πόλης κ. Θεόφραστος Οικονομίδης. Ανάλογη συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη και στον Δήμο Αρτέμιδος, όπου -όπως τονίζει στην «Κ» ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Γιώργος Κασσίμης- «για 36.000 στρέμματα οικισμένης περιοχής αντιστοιχούν περίπου 20 αστυνομικοί, οι οποίοι όμως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν γραφειοκρατική δουλειά». Παράλληλα, ραγδαία είναι η αύξηση της ζήτησης για εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας, όχι μόνο σε μονοκατοικίες των προαστίων, αλλά ακόμα και σε περιοχές του κέντρου.

Η ζήτηση

«Η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται», αναφέρει στην «Κ» η υπεύθυνη της εταιρείας Spartan Security, κ. Μαρία Καραμπάτσου. «Δημοφιλέστερα παραμένουν τα συστήματα συναγερμού, ωστόσο -παρά το υψηλότερο κόστος- όλο και περισσότεροι επενδύουν σε πιο εξεζητημένες λύσεις, όπως τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης εξαιτίας της εγκληματικότητας. Ηδη, φέτος για τα συστήματα αυτά καταγράφεται αύξηση 30%». (Το κόστος της αγοράς και εγκατάστασης ενός τέτοιου συστήματος κυμαίνεται μεταξύ 500 – 3.500 ευρώ.) Τα τελευταία χρόνια, στην ελληνική αγορά διατίθενται και συστήματα που μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο την εικόνα που λαμβάνουν οι κάμερες στον φορητό υπολογιστή ή στο κινητό του χρήστη, προκειμένου να μπορεί ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει τι συμβαίνει σπίτι του. «Η ζήτηση αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με την επικαιρότητα. Εάν καταγραφεί μια ληστεία σε μια περιοχή, την επόμενη ημέρα θα έχουμε πάρα πολλές αιτήσεις από εκεί», συνεχίζει η κ. Καραμπάτσου.

Μετά τα τελευταία αλλεπάλληλα κρούσματα διαρρήξεων, εταιρεία θωρακισμένων θυρών δεν προλαβαίνει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς. Μέσα σ’ ένα μήνα, η ζήτηση έχει αυξηθεί 1.000%!

1.000 εταιρείες «σεκιούριτι», 40.000 εργαζόμενοι

Σε «παράλληλη» Αστυνομία αναδεικνύονται πλέον οι ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας. Απασχολούν σήμερα 40.000 εργαζομένους, τη στιγμή που στην ΕΛ. ΑΣ. υπηρετούν περίπου 45.000 αστυνομικοί! Επιπλέον, ο κύκλος εργασιών των 1.000 περίπου εταιρειών υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ ετησίως και υπολογίζεται ότι η ζήτηση για τις υπηρεσίες τους παρουσιάζει ετήσια αύξηση της τάξης του 22 – 25%! Με δηλώσεις του στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας κ. Ευάγγελος Πάλλης είχε επισημάνει ότι ενώ παλαιότερα η ζήτηση για ανάλογες υπηρεσίες ήταν περιορισμένη και αφορούσε μεγάλες εταιρείες και λίγους ιδιώτες, σήμερα το τοπίο έχει αλλάξει ριζικά. «Πλέον, μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων και ιδιωτών καταφεύγουν στις υπηρεσίες των ιδιωτικών εταιρειών σεκιούριτι». Πάντως εξακολουθεί να μην υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας των εν λόγω εταιρειών, ενώ το υπουργείο Δημόσιας Τάξης εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης αδειών οπλοφορίας στις εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή