Οι εθελοντές στο πλευρό των ασθενών

Οι εθελοντές στο πλευρό των ασθενών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε χρόνο στις γιορτές δημόσια πρόσωπα επισκέπτονται νοσοκομεία προκειμένου να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για τον τομέα της υγείας, αλλά και τη συμπαράστασή τους στους ασθενείς. Οταν, όμως, «τα φώτα σβήνουν» κάποιοι άλλοι συνεχίζουν με την καθοδήγηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού την αθόρυβη και ουσιαστική προσφορά τους στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Είναι οι δεκάδες εθελοντές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της «Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών», μια δραστηριότητα που εντάσσεται στις κοινωνικές πρωτοβουλίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. «Δεν κάνουμε κάτι το σπουδαίο για να αξίζει την προβολή. Απλά υπηρετούμε τον συνάνθρωπο. Αυτή δεν είναι άλλωστε η αποστολή του καθενός μας;» λέει στην «Κ» ο ιερέας π. Βασίλειος Κοντογιάννης, εμπνευστής και επικεφαλής αυτής της προσπάθειας. «Εμείς προσφέρουμε συντροφιά και στήριξη στους μοναχικούς, τους ηλικιωμένους και ανήμπορους ασθενείς, σε εκείνους που ίσως βρέθηκαν μόνοι εξαιτίας κοινωνικών λόγων αλλά και σε εκείνους που μας ζητούν κοντά τους» τονίζει ο π. Βασίλειος, εφημέριος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και προσθέτει: «Τους ακούμε, μας ανοίγουν την καρδιά τους και ξέρουν ότι θα βρουν μια ζεστή θέση στη δική μας καρδιά». Πατέρας έξι παιδιών και επτά εγγονιών ο π. Βασίλειος ξεκίνησε την εθελοντική διακονία ασθενών στα τέλη της δεκαετίας του ’80. «Στις γιορτές περνούσα από τους θαλάμους και όσοι επιθυμούσαν εξομολογούνταν και κοινωνούσαν. Είδα ότι υπήρχαν αρκετοί ασθενείς αλλά και συγγενείς τους που επιζητούσαν την επικοινωνία με τον ιερέα και είχαν ανάγκη μιας συντροφιάς. Ετσι με τη συμπαράσταση της πρεσβυτέρας μου, Γεωργίας, και με τη βοήθεια πέντε ακόμα εθελοντών καθιερώσαμε τακτικές επισκέψεις» θυμάται ο κληρικός. Από τότε περισσότερα από 600 άτομα έχουν προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, ενώ σήμερα περίπου 250 εθελοντές εξυπηρετούν ασθενείς σε 9 νοσοκομεία της Αθήνας. «Οταν βλέπω τα μάτια τους γεμίζω από χαρά» δηλώνει η κ. Γεωργία Ηλιοπούλου, εθελόντρια στα νοσοκομεία Παίδων.

Εξάμηνη εκπαίδευση

«Στην αρχή το νοσηλευτικό προσωπικό είχε, όπως ήταν φυσικό, τις επιφυλάξεις του αλλά σήμερα όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτή η προσπάθεια έχει μεγάλη αξία» τονίζει η κ. Γεωργία Πυργιλή-Μπισκίνη, διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας του Ιπποκράτειου. Οσοι εθελοντές επιθυμούν να συμμετάσχουν στη Διακονία των ασθενών παρακολουθούν ένα εξάμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. «Για να πλησιάσεις έναν ασθενή χρειάζεται να γνωρίζεις πότε πρέπει να μιλάς, πότε να σιωπάς» τονίζει η κ. Πυργιλή. «Χωρίς τους επιστημονικούς συνεργάτες μας δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Εκτός από τους κληρικούς την προσπάθειά μας στηρίζουν 5 ιατροί, 10 κοινωνικοί λειτουργοί, 10 νοσηλευτές και 4 ψυχολόγοι, οι οποίοι από κοινού αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των εθελοντών. Παράλληλα, καθοριστική είναι η βοήθεια της κοινωνικής υπηρεσίας κάθε νοσοκομείου» υπογραμμίζει ο π. Βασίλειος. Η προσφορά των εθελοντών δεν περιορίζεται μόνο στις υπηρεσίες τους προς τους ασθενείς, αλλά και στην οικονομική στήριξη της προσπάθειας. «Είναι απαραίτητη η οικονομική ενίσχυση αυτού του έργου, γιατί σήμερα όλα τα έξοδα επιβαρύνουν αποκλειστικά τους εθελοντές, ενώ ο π. Βασίλειος έχει επιστρατεύσει την οικογένειά του» σημειώνει η κ. Πυργιλή. «Τα χρήματα δεν είναι το παν. Στη ζωή υπάρχουν «τυχερά» που γεμίζουν τις τσέπες και «τυχερά» που γεμίζουν την καρδιά. Και γεμίζει πολύ η καρδιά μας όταν καταφέρνουμε να ανακουφίζονται οι συνάνθρωποί μας» καταλήγει ο π. Βασίλειος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή