Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στην εξυγίανση του χώρου της Δικαιοσύνης, αλλά και κεντρικό στόχο την επιτάχυνση της απονομής της, ο αρμόδιος υπουργός κ. Αναστ. Παπαληγούρας ετοιμάζει τη νομοθετική φαρέτρα του 2007. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται όλες οι ρυθμίσεις που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, αποποινικοποίηση μεγάλου αριθμού τροχαίων, υγειονομικών και αγορανομικών παραβάσεων, οι οποίες θα επισύρουν μόνο διοικητικές κυρώσεις, συμβάλλοντας έτσι στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από ήσσονος κοινωνικής απαξίας υποθέσεις.

Αν και πολλές από τις εστίες διαφθοράς στο δικαστικό σώμα έχουν αποκαλυφθεί ύστερα από συστηματική έρευνα, μέσα στον επόμενο χρόνο θα συνεχιστεί η προσπάθεια εξυγίανσης του χώρου. Ηδη, περί τους 90 δικαστικούς πληρώνουν ήδη τα επίχειρα των άνομων συναλλαγών τους. Από την άλλη, οι πολίτες «πληρώνουν» την εξυγίανση, αφού οι δικαστές εξαντλούν την αυστηρότητά τους για να… φανούν έντιμοι. Οι παρενέργειες της κάθαρσης είναι ορατές και τα σημάδια του φόβου που διακατέχει τους δικαστές αποτυπώνονται στις «πολύ αυστηρές και ακραίες επιβαλλόμενες ποινές», όπως έχει επισημάνει και ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δημ. Παξινός. Η αυστηρή αντιμετώπιση ακόμη και των ήσσονος σημασίας παραβάσεων έχει ήδη ανησυχήσει τον νομικό κόσμο, ενώ το κρίσιμο αυτό ζήτημα έχουν θίξει με επιστολή τους προς τον ΔΣΑ, 200 δικηγόροι. Είναι ενδεικτική η περίπτωση επιβολής ποινής δύο ετών και 4 μηνών χωρίς αναστολή σε 67χρονο, με 67% αναπηρία για την κλοπή… μιας γλάστρας.

Στον ιδιωτικό τομέα

Πάντως, το υπουργείο είναι στοχοπροσηλωμένο στην αντιμετώπιση συνολικά των φαινομένων διαφθοράς. Ετσι, στις αρχές του χρόνου θα εισαχθεί στη Βουλή το σχέδιο του νόμου για την πάταξη της διαφθοράς και στον ιδιωτικό τομέα, με το οποίο για πρώτη φορά τιμωρείται ποινικά το αδίκημα της δωροδοκίας και θεμελιώνεται ως ποινικό αδίκημα η προσφορά για άσκηση επιρροής.

Σε ό,τι αφορά το σωφρονιστικό σύστημα, μέχρι το τέλος του 2007 θα έχει αυξηθεί κατά 40% περίπου η δυναμικότητα όλων των φυλακών, που ήταν 5.500 χιλιάδες. Σε λίγες εβδομάδες παραδίδεται το κατάστημα κράτησης στον Δομοκό και στο πρώτο τετράμηνο το κατάστημα κράτησης στα Γρεβενά. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα έχουν περατωθεί οι φυλακές Σερρών και η νέα γυναικεία φυλακή στον Ελαιώνα Θηβών, όπου θα μεταφερθούν και οι 350 περίπου γυναίκες κατάδικοι που κρατούνται στον Κορυδαλλό. Το φθινόπωρο θα λειτουργήσει η φυλακή της Δράμας, ενώ στις αρχές του 2008 θα παραδοθεί και η έβδομη από τις φυλακές που σχεδιάσθηκαν μετά τον Μάρτιο του 2004, στα Χανιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή